cursdeguvernare

luni

9 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ifo: Economia Germaniei va stagna în 2024. Se fac prea puține investiții, în special în producție. Modelul de business german, în pericol

9 septembrie, 2024

Institutul Ifo și-a redus previziunile privind creșterea economică din Germania din acest an, anticipând o stagnare, față de creșterea modestă de 0,4% din PIB prognozată anterior, potrivit unui comunicat transmis joi.

Institutul și-a redus, de asemenea, estimarea de creștere pentru anul viitor, la doar 0,9% din PIB, față de 1,5%.

„Economia germană este blocată și lâncezește în stagnare, în timp ce alte țări simt o creștere”, a comentat Timo Wollmershäuser, șeful de prognoze la ifo.


El a adăugat că „avem o criză structurală. Se fac prea puține investiții, în special în producție, iar productivitatea stagnează de ani de zile. Avem și o criză economică. Situația comenzilor este proastă, iar câștigurile în puterea de cumpărare nu duc la creșterea consumului, ci la economii mai mari, deoarece oamenii sunt neliniștiți.”

Rata de economisire este acum de 11,3%, semnificativ mai mare decât media pe zece ani – de 10,1% înainte de pandemia de coronavirus. Există totuși o rază de speranță: rata inflației va scădea lent de la media de anul trecut de 5,9% la 2,2% anul acesta. Va scădea în 2025 la 2%, nivel la care se va menține în anii următori.

Rata șomajului va crește de la 5,7% anul trecut la 6% în 2024.

Deficitul bugetului național va ajunge probabil la 2% din producția economică în acest an și va scădea la 1,3% în 2025, respectiv 0,9% în următorii doi ani.

Modelul consacrat de afaceri, în pericol


Un impact negativ anul acesta îl va avea sectorul construcțiilor, unde este așteptată o scădere de 3,1%, dar și cel manufacturieri, pentru care specialiștii institutului prognozează o contracție de 2%.

„Decarbonizarea, digitalizarea, schimbările demografice, pandemia de coronavirus, șocul prețului energiei și rolul în schimbare al Chinei în economia globală pun presiune asupra modelelor de afaceri consacrate și forțează companiile să-și ajusteze structurile de producție”, spune Wollmershäuser.

Ca urmare, există o scădere a investițiilor, în special în producție, care în Germania are o pondere mai mare în mixul economic decât în ​​alte state. „Trecerile de la sectorul de producție la cel de servicii explică în mare măsură stagnarea productivității din ultimii ani”, a adaugat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: