vineri

23 august, 2024

20 august, 2024

Lucrările la fabrica European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) GmbH, cea mai mare unitate de producție de cipuri din Europa, au demarat marți, în Germania, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a cancelarului german, Olaf Scholz.

Compania taivaneză TSMC, cel mai mare producător de semiconductori din lume, va investi 3,5 miliarde euro în această uzină, la care va deţine 70% din capital, în parteneriat cu grupul olandez NXP Semiconductor şi companiile germane Infineon şi Bosch, care vor deţine fiecare o participaţie de 10%.

Fabrica din Dresda va produce cipuri pentru industria auto și alte sectoare, va intra în funcțiune înainte de sfârșitul anului 2027 și va crea 2.000 de locuri de muncă în domeniul tehnologiei de vârf, conform Politico.


Fabrica germană este cu atât mai importantă cu cât alte investiții majore în microcipuri au înregistrat întârzieri semnificative (mega-fabrica Intel din Magdeburg) sau au fost abandonate complet (proiectele Intel din Franța și Italia), amenințând obiectivul UE de a deține 20% din lanțul valoric mondial al microcipurilor până în 2030, față de 9% în 2021 (un obiectiv față de care directorii din industrie erau deja foarte sceptici).

Această mega factory face parte dintr-o strategie mai amplă de extindere a TSMC, care a determinat compania să construiască noi fabrici și în SUA și Japonia. În invitația sa de presă, TSMC descrie fabrica din Dresda ca fiind un „salt semnificativ în abordarea nevoilor strategice de capacitate și tehnologie” pentru clienții săi europeni.

Industria semiconductorilor din Europa, mult în urma celor din Asia și SUA

În prezent marea majoritate a activităţilor de producţie de cipuri se derulează în Asia, în special în Taiwan. Însă din cauza bulversării lanţurilor logistice şi a tensiunilor geopolitice din zona Pacificului, ţările occidentale vor să dezvolte activităţi de producţie de semiconductori pe propriul lor teritoriu.

Cipurile au devenit indispensabile pentru întreaga industrie mondială, de la calculatoare portabile şi până la turbine eoliene şi rachete. În aceste condiţii, autorităţile de la Berlin au folosit toate mijloacele pentru a convinge TSMC să aleagă Germania pentru investiţia sa, alocând subvenţii de până la cinci miliarde euro pentru acest proiect.


Pe lângă TSMC există şi alte companii care intenţionează să construiască uzine de semiconductori în Germania, şi să beneficieze de subvenţii consistente din partea Berlinului, precum grupul Intel şi firma Globalfoundries.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat de 5 mld. euro pentru fabrica ESMC

Comisia Europeană a aprobat, tot marți, ajutorul de stat în valoare de cinci miliarde de euro cu care Germania dorește să sprijine construirea și funcționarea fabricii de microcipuri din Dresda.

Clienții fabricii vor putea plasa comenzi pentru producția de cipuri specifice, menționează un comunicat al Comisiei.

Acest model de operare este important pentru ecosistemul UE în general, în special având în vedere angajamentele ESMC de a oferi acces special întreprinderilor mici și mijlocii și start-up-urilor europene, precum și universităților.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: