joi

25 aprilie, 2024

12 octombrie, 2022

Câștigul salarial mediu net din august a fost de 3.933 de lei, în scădere cu 1,1% față de luna anterioară (lună în care s-au acordat primele de vacanță), respectiv cu 12,8% peste nivelul din august 2021.

Cum rata anuală a inflației în luna august a fost de 15,3%, câștigul salarial real din România a fost în august cu 2,5% mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

(Citește și: ”România salariului mediu din economie”)

Din calculele Curs de Guvernare, inflația a anulat creșterile de venituri a circa 81% din angajații din România

Angajații din agricultură și industria alimentară, printre cei mai ”protejați” de inflație

Creșterile mari de venituri din domeniul agricol și industria alimentară, rezultate în urma introducerii unor facilități fiscale (scutirea de la plata impozitului pe venit, a CASS, reducerea CAS cu 3,75% și introducerea salariului minim brut de bază de 3.000) în aceste domenii, s-au resimțit puternic la începutul verii.


În iunie, salariile medii nete ale agricultorilor și ale salariaților din industria alimentară au consemnat avansuri de 22, respectiv 23,2% față de luna mai.

În august, avansul față de anul anterior era de circa 35% pentru angajații din domeniul agricol, respectiv de 39,4% pentru cei din industria alimentară, ritmurile de creștere fiind de peste trei ori mai rapide decât media de la nivel național. Prin urmare, câștigurile salariale reale din aceste două domenii au fost pozitive.

Industriile mari care au ”bătut inflația” în primele opt luni

Industriile auto și HoReCa s-au numărat printre industriile cu cel mai mare număr de angajați în care creșterile de venituri din primele opt luni ale acestui an au fost mai rapide decât creșterile de prețuri.

Cei 233 de mii de angajați din industria ospitalității aveau în august câștiguri reale medii cu 2,3% peste nivelul din august 2021, iar cei 159 de mii de specialiști în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și a semiremorcilor cu 4,7%.


Pe de altă parte, cei aproape 820.000 de angajați din comerț aveau venituri medii reale cu 1,5% mai mici.

Din calculele Curs de guvernare pe baza datelor furnizate de Inspecția Muncii reiese că salariul median (salariul față de care jumătate de contractele de muncă au valori mai mari, iar cealaltă jumătate mai mici) din România este de doar 3.500 de lei brut, aproape la jumătate față de salariul mediu brut, de circa 6.350 de lei în august.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: