cursdeguvernare

luni

14 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini: Efectul voucherelor de vacanță, dar și al lipsei dotărilor turistice și promovării

28 septembrie, 2020

Două regiuni din România, respectiv Sud-Est Oltenia și Sud Vest se află în topul zonelor europene cu cei mai mulți turiști rezidenți raportat la numărul total de vizitatori, potrivit datelor Eurostat, valabile pentru anul 2018, adică înaintea restrângerilor de circulație aduse de pandemie.
Clasamentul este condus de regiunea Macklenburg- Vorpommern, din Germania.

Potrivit Eurostat, 98% din turiștii care vizitează regiunea Macklenburg- Vorpommern din Germania sunt rezidenți germani. Pe următoarele locuri în topul Eurostat în funcție de numărul de vizitatori rezidenți se regăsesc două regiuni din România: Sud-Vest (județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) și Sud-Est (județele Constanța Vâlcea, Vrancea, Tulcea, Galați, Buzău și Brăila), cu procente de 95,8% și, respectiv 94,6%.

Procentul ridicat de turiști rezidenți este, pe de o parte, efectul voucherelor de vacanță, distribuite începând cu 2018 și care au condus la creșterea turismului intern.

Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini


Numărul mare de turiști autohntoni indică însă și incapacitatea acestor regiuni de a atrage vizitatori din străinătate.

De exemplu, Litoralul românesc, ce face parte din regiunea Sud-Est, a fost vizitat anul trecut de aproximativ 1,15 milioane de turiști români și 44.000 turiști străini (circa 3,5% din total), potrivit datelor Federației Patronatelor din Turismul Românesc. În 2018, odată cu introducerea voucherelor de vacanță, numărul turiștilor români pe Litoral a crescut cu 22%.

Creta, vizitată în proporție de 96% de turiști străini

Potrivit aceluiași clasament Eurostat, regiunile din UE cu cel mai mare număr de turiști străini raportat la numărul total de vizitatori sunt: Creta, Malta, Cipru, Insulele Ionice și zona adriatică a Croației. Astfel, în 2018, 96% din turiștii care au vizitat Creta și 95,8% din cei care au vizitat Malta au fost străini. Tot în 2019, 94,7% din vizitatorii din Cipru au fost non rezidenți.

Specialiștii Eurostat consideră că pandemia va conduce la modificarea radicală a opțiunilor vizitatorilor, luând în calcul restricțiile impuse de autorități. Pentru a continua să călătorească, turiștii au fost nevoiți să își ajusteze opțiunile și să aleagă destinații mai apropiate de casă. Cel mai puternic afectate vor fi regiunile vizitate an de an de mulți turiști străini. Efectul va fi însă parțial atenuat de creșterea turismului intern.


În 2018, numărul de nopți cazare din Uniunea Europeană a ajuns la 2,8 miliarde (52% – turism intern și 48% – turism extern).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: