miercuri

27 martie, 2024

25 noiembrie, 2016

transplantDeși Spitalul Sf. Maria din Capitală este acreditat ca centrul de transplant, unitatea nu are un laborator de analize specializat și care să funcționeze 24 de ore/ 7 zile, Inspecția Sanitară a constat că spitalul și-a externalizat aceste servicii către o firmă privată și câteva spitale.

Reglementările pentru acreditarea centrelor de transplant impun, printre altele, ca spitalul respectiv să dețină “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.”

În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constatat însă, spune un comunicat al Ministerului Sănătății, că are laboratorul în structura organizatorică, dar nu și în realitate.


Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București), explică ministerul.

Infecțiile nosocomiale, cu 50% mai multe decât în 2015

  • În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite.
  • Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare.
  • În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare.
  • Nu există medic infecţionist.
  • Ccomparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială.

„Războiul” Ministerul Sănătății – Spitalul Sf. Maria și Primăria Capitalei

Ministrul Vlad Vociulescu a acuzat că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat, din cauza unor “presiuni politice”, ca centru de transplant pulmonar deși nu are nici nici departament de pneumologie și nici medici specializați în transplant.

În replică, managerul Spitalului, Narcis Copcă, a depus miercuri o plângere penală împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru „abuz în serviciu”, fiindcă împiedică unitatea să-și desfășoare „obiectul de activitate pentru care a primit acreditare și fonduri”.

Potrivit managerului de la Sfânta Maria, Narcis Copcă, centrul de transplant pulmonar de la acest spital corespunde standardelor europene, cu echipamente moderne de ultimă generaţie, iar medicul care va realiza operaţiile este doctor Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, care are la activ 300 de astfel de intervenţii.


Ministrul contestă însă aceste afirmații:

„O veste bună, la Sfânta Maria, este aceea că au existat discuţii cu doctorul Igor Tudorache de la Hanovra. Ne dorim ca astfel de oameni ca dânsul să se întoarcă în ţară.

ANT nu ştie cine îi decontează transportul medicului, dacă se întoarce în ţară cu familia, dacă va fi un contract de prestări servicii, dar omul are un serviciu la Clinca din Hanovra.

Nu ştiu acum a fost acreditat un centru de transplant pulmonar în care nu lucrează full time un expert permanent penru transplant”, spunea acum câteva zile ministrul Voiculescu.

Ministerul nu poate trimite Corpul de control la Sf. Maria, fiindcă spitalul aparține administrației locale, Primăriei Municipiului Bucureșt, dar dacă Gabriela Firea își va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, vor putea fi verificate achiziţiile publice efectuate de spital.

Experți străini vor verifica centrele de transplant din România

O comisie internaţională formată din specialiști de la patru centre din Europa va veni în România, în luna decembrie, pentru verificarea acreditării centrelor de transplant.

Pentru a merge însă la Sf Maria, va fi nevoie de aprobarea primarului Gabriela Firea, care s-a pronunțat deja ca susținător al conducerii spitalului.

Agenţia Naţională de Transplant are un acord cu Eurotransplant, în baza căruia pacienţii  români pot beneficia de transplant în țările membre ale asociației. Acordul impune ca acele organe care nu pot fi transplantate în România să fie transmise acolo unde pot ajuta oameni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: