sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2015

sonde petrolGuvernul va trimite Parlamentului, în septembrie, un proiect de lege privind redevenţele în sectorul petrolului şi gazelor, care va include şi un impozit pe profitul din exploatare şi deduceri pentru investiţii, a declarat luni Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Noul sistem va stabili redevenţe diferenţiate pentru activităţile extractive terestre şi marine, care vor fi aplicate numai în cazul contractelor noi. Totodată, sistemul va include o taxă pe profit pentru activităţile de exploatare, pe lângă impozitul de 16%, şi un sistem de deduceri, bazat pe investiţii, a spus Manolescu, la un seminar în domeniul energiei.

Unii analişti consideră că nivelul scăzut al redevenţelor împiedică România să profite de pe urma resurselor energetice mari, inclusiv de gaze şi de cărbune, potrivit Reuters.


În prezent, companiile plătesc redevenţe de 3,5%-13,5% din producţia de petrol şi gaze, în funcţie de cantitatea extrasă. În plus, companiile plătesc o taxă pe construcţiile speciale, cum ar fi puţurile petroliere, şi o taxă de până la 60% pe veniturile rezultate din preţurile mari generate de procesul de dereglementare a pieţei energiei. Ambele taxe au caracter temporar.
„Intenţionăm ca veniturile colectate prin noul sistem să fie cel puţin la nivelul celor actuale. Proiectul va fi trimis Parlamentului în septembrie, când parlamentarii se vor întoarce din vacanţa de vară”, a spus Manolescu.

El a arătat că nu a fost stabilit încă nivelul taxei suplimentare pe profitul din activităţi de exploatare şi nici nivelul deducerilor.

România nu a mai modificat nivelul redevenţelor din 2004, condiţie prevăzută în cadrul acordului de privatizare a grupului Petrom, deţinut în prezent de grupul austriac OMV.

Autorităţile intenţionau să introducă noul sistem de redevenţe anul trecut, dar alegerile prezidenţiale din noiembrie au întârziat discuţiile.


Guvernul a anunţat anterior că noul sistem trebuie să nu sufoce investiţiile.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Puţurile off-shore sunt proiecte pe mai multe decenii. Costurile sunt ridicate. Ne gândim la investiţii de mai multe miliarde de euro, Investitorii au nevoie de predictibilitate şi un mediu competitiv”, a declarat John Knapp, director general al diviziei din România a ExxonMobil, care operează împreună cu Petrol primul puţ de explorare la mare adâncime în apele româneşti ale Mării Negre.

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Naturale, Gheorghe Duţu, a spus că licitaţia de atribuire a 36 de noi concesiuni pentru licenţe de operare terestre şi marine în domeniul hidrocarburilor va avea loc după aprobarea legii privind redevenţele.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: