7 mai, 2021

Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro.

Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

HotNews scrie că introducerea de criterii tehnice ar obliga România să notifice Comisia Europeană și aplicarea Directivei UE 2015/1535. Acum, în condițiile în care legea 5G nu prevede criterii tehnice, România nu are obligația de a notifica autoritățile de la Bruxelles.


Forma actuală a proiectul de lege 5G (care transpune în legislație prevederile memorandului semant cu SUA) a fost stabilită de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ambele conduse de miniștri ai USR Plus – Cătălin Drulă, respectiv Ciprian Teleman. Proiectul a fost adoptat de guvern și trimis spre aprobare, în procedură de urgență, la Parlament.

Ce cer parlamentarilor companiile chineze

Principala solicitare în toate adresele și petițiile este amânarea procesului de adoptare a legii pentru stabilirea unor standarde tehnice clare referitoare la securitatea cibernetică, și nu pe criterii politice cum ar arăta acum proiectul de lege.

Ca justificare, unele companii vin cu motive nepotrivite domeniilor în care activează.

O firmă chineză care vinde produse alimentare spune că vor fi afectați clienții săi, însă nu explică și cum ar fi posibil să aibă impact Legea 5G asupra unor persoane care cumpără mâncare.


Altă firmă care vinde materiale de construcții afirmă că va fi îngustată sfera persoanelor cărora le poate furniza produse și servicii. Iar este neclar de ce ar avea Legea 5G un asemenea impact.

O asociație a oamenilor de afaceri din Henan amenință cu plecarea firmelor chineze din țară dacă este exclusă o companie de pe piața românească. Cel mai probabil compania la care se referă este Huawei. Asociația mai susține că „se pierd talentele de top, care vor pleca în alte țări pentru oportunități mai bune”.

Demers controversat al ministrului Claudiu Năsui

În context, trebuie precizat că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului, pe 27 aprilie, amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, motivând că Executivul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, și că trebuie notificată Comisia Europeană. Informația a fost publicată joi de Adevărul, care citează ”surse politice din coaliție”

Premierul Florin Cîțu s-a declarat, joi, surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui. Premierul a precizat că va avea o discuție cu ministrul Economiei pe această temă. „Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect atât de important pentru industria din România”, a mai spus Cîțu.

Explicațiile ministrului Economiei

În ziua în care informația a fost publicată în presă, Claudiu Năsui a scris pe Facebook:

Văd că circulă informația că aș fi împotriva legii privind 5G în România. Este o minciună. Am vorbit și cu premierul despre acest subiect. Ministerul economiei susține fără echivoc această lege.

Am primit comunicări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante.

Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

Subliniez că susținem pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România, iar în urma analizei făcute asupra legislației incidente, a caracterului de urgență a legii și a altor precedente la nivel european, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: