fbpx
marți

26 octombrie, 2021

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

5G, încă un pas: Autorizarea producătorilor de echipamente se va face cu avizul CSAT

15 aprilie, 2021

Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind autorizarea producătorilor de echipamente 5G, din care reiese că în rețelele 5G se pot utiliza doar tehnologii, echipamente și programe software livrate de producători autorizați în prealabil. Această autorizație se emite  de către prim-ministru, în baza unui aviz prealabil dat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Proiectul de lege va fi trimis la Parlament cu solicitare de dezbatere în procedură de urgență. După intrarea în vigoare a legii, ANCOM va putea în sfârșit să lanseze licitația pentru frecvențele 5G, în urma căreia statul speră să încaseze 2,5 miliarde lei.


Autorizația ce trebuie obținută de producătorii de echipamente 5G se va emite  de către prim-ministru, în baza unui aviz prealabil dat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Proiectul specifică faptul că respectivul aviz trebuie să țină cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici. România, la fel ca alte câteva state europene, are semnat cu Statele Unite un Memorandum 5G.

Miza, nespecificată clar dar asumată: excluderea companiilor chinezești din planurile naționale de dezvoltare a rețelelor 5G.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Huawei s-a plâns în noiembrie 2020 conducerii Comisiei Europene că guvernele din România și Polonia riscă să încalce legislația europeană 5G.


În interiorul UE, curentul majoritar este acela de a bloca accesul Huawei la dezvoltarea rețelelor de comunicații 5G. Măsuri de acest tip au fost anunțate și de Franța, Germania, Danemarca, Italia, Olanda, Belgia, Suedia, iar memorandumuri 5G cu SUA au încheiat și Estonia, Letonia, Cehia, Macedonia, Cipru.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...