vineri

17 mai, 2024

2 mai, 2024

Proiectul hidrocentralelor de pe râul Jiu va fi reluat de Hidroelectrica, după ce o hotărâre de guvern a stabilit că proiectul este de utilitate publică și interes național.

Finalizate în proporție de 90%, lucrările au fost oprite în 2017 de Curtea de Apel București, la solicitarea mai multor ONG-uri de mediu.

”Finalizarea proiectului Bumbeşti-Livezeni va asigura injectarea în Sistemul Energetic Naţional (SEN) a unei cantităţi de energie electrică curată de circa 259 GWh/an, energie care va acoperi necesarul a peste 85.000 gospodării şi care va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră cu peste 200.000 tone/an”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica, citat de Agerpres.


Conform sursei citate, în perioada 28-30 aprilie a avut loc o vizită de lucru şi discuţii cu autorităţile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie la Bumbeşti-Livezeni.

Reprezentanţii Hidroelectrica admit că, în cazul proiectului AHE Bumbeşti – Livezeni, Curtea de Apel Bucureşti a admis în data de 14 decembrie 2017, recursul unor ONG-uri de mediu şi a anulat autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene din Hunedoara şi Gorj, decizia fiind definitivă, deşi lucrările erau realizate deja în proporţie de circa 90%.

„Punerea în funcţiune a amenajării este astăzi posibilă în condiţiile declarării proiectului ca fiind de utilitate publică şi interes naţional, printr-o Hotărâre de guvern emisă în acest an”, se menţionează în comunicat.

Procedură de infringement pentru hidrocentrale în arii protejate, CCR a declarat neconstitușională o lege votată de Parlament

Curtea Constituţională a admis în noiembrie 2022 o sesizarea USR pe o lege votată de PSD, PNL, UDMR şi AUR care permitea construirea de hidrocentrale mici în ariile protejate.

(Citește și: ”În ariile protejate nu se pot construi hidrocentrale – decizie CCR”)


Și acea lege considera obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60% ca fiind de importanță națională. În consecință, acestea trebuie puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2025.

USR acuza coaliția PSD-PNL-UDMR și AUR că ar sacrifica ariile naturale protejate ale României pentru ”a scăpa de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 de milioane de euro în proiecte ilegale și pentru a proteja interesele băieților deștepți din energie”.

”Pentru un câștig iluzoriu – 0,4% din întreaga producție națională – PSD, PNL, UDMR și AUR au decis distrugerea unei bune părți din ariile protejate ale României”, arata un comunicat transmis de USR.

Împotriva României a fost declanșată în 2015 o procedură de infringement din cauza hidrocentralelor construite în situri Natura 2000.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a încercat să bage la finanțare în RePowerEU finalizarea acestor hidrocentrale mici.

Confruntate cu refuzul repetat al Comisiei Europene de a finanța finalizarea hidrocentralelor mici construite în arii protejate – sau canale de irigații acoperite cu panouri fotovoltaice – autoritățile române au decis abia în august 2023 să trimită la Bruxelles un plan RePower ce conține exclusiv proiecte de eficiență energetică.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: