Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea USR pe legea votată de PSD, PNL, UDMR şi AUR care permite construirea de hidrocentrale mici în ariile protejate.
Legea adoptată de Parlament prevedea că obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60% sunt de importanță națională. În consecință, acestea trebuia puse în funcțiune până la data de 31 decembrie 2025.
Proiectele ce făceau obiectul legii: Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești – realizată 90%, Dumitra – realizată 98%.
”Pentru un câștig iluzoriu – 0,4% din întreaga producție națională – PSD, PNL, UDMR și AUR au decis distrugerea unei bune părți din ariile protejate ale României”, transmitea USR la momentul adoptării proiectului.
USR mai preciza atunci că majoritatea parlamentară „apără interesele băieţilor deştepţi din energie şi îi scapă de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 milioane de euro în proiecte ilegale”.
Pe 23 martie, USR a sesizat Curtea Constituţională cu privire la acest proiect de lege adoptat de către Parlament.
În sesizarea depusă la CCR, USR a invocat 11 argumente de neconstituţionalitate. Printre ele, încălcarea principiului bicameralismului, în condiţiile în care există diferenţe majore de conţinut juridic între forma adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor săptămâna trecută.
Practic, se poate spune că au fost discutate două proiecte de lege total diferite din perspectiva conţinutului.
De asemenea, USR a invocat încălcarea dreptului la un mediu sănătos.
USR a mai invocat încălcarea obligaţiilor şi responsabilităţilor României faţă de Uniunea Europeană, prin nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în art. 11, 191, 194 şi 288 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, precum şi în mai multe directive europene.
***