vineri

29 martie, 2024

17 septembrie, 2022

Guvernul Ungariei va trimite noi legi Parlamentului săptămâna viitoare, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană și a i se debloca accesul la fondurile Uniunii Europene, a declarat, sâmbătă, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban (foto), Gergely Gulyas, citat de Reuters.

În speranța de a pune capăt impasului care a deteriorat piața pentru forint și accesul la împrumuturi străine, Budapesta a anunțat că va crea o autoritate anticorupție și un grup de lucru cu grupuri neguvernamentale pentru a supraveghea cheltuirea fondurilor UE.

Parlamentul European a votat, cu o mare majoritate, o rezoluție care condamnă  deteriorarea democrației din Ungaria sub regimul Orban, la putere din 2010, pe care l-a caracterizat ca „un  hibrid de autocrație electorală”.


Executivul UE va recomanda suspendarea fondurilor de miliarde de euro alocate Ungariei, din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali europeni.

Ungaria caută compromisul. Și îndulcește tonul

„Guvernul fie a acceptat cererile Comisiei Europene, fie, în zonele în care nu le-am putut accepta, am reușit să ajungem la un compromis care să fie satisfăcător pentru ambele părți”, a declarat Gergely Gulyas.

(Citește și: Ungaria este ”un regim hibrid de autocrație electorală” – raport PE”)

În ședința de sâmbătă, „guvernul a discutat aceste angajamente și le-a aprobat”, a oficialul maghiar, adăugând că guvernul Orban va cere parlamentului să adopte legislația relevantă printr-un proces accelerat.

Noile legi ar urma să intre în vigoare în noiembrie, ceea ce că ar putea marca sfârșitul „acțiunilor punitive împotriva Ungariei”, îngăduind-ui accesul la miliarde de euro.


„În loc de neîncredere reciprocă, seria constructivă de negocieri cu Comisia din ultimele două luni poate fi privită ca un pas către încrederea reciprocă”, a spus Gergely Gulyas. Ungaria așteaptă hotărârea UE cu „calm perfect”.

Ungaria a avut de departe cele mai multe nereguli din UE în cheltuirea fondurilor europene în perioada 2015 -2019, potrivit agenției UE antifraudă.

Bruxelles-ul a cerut de multă vreme transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: