vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2022

Comisia Europeană pune presiune suplimentară pe Ungaria pentru a opera modificările solicitate de Bruxelles referitoare la independența justiției și transparența procedurilor de achiziție publică.

De această dată miza o reprezintă fondurile de redresare post-pandemie, din cadrul cărora Ungariei i-au fost repartizate 7,2 miliarde euro, granturi.

(Citește și: ”Comisarul pentru Buget, Johannes Hahn, propune tăierea cu 70% a fondurilor de coeziune alocate Ungariei”)

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a anunțat luni seara, la Strasbourg, potrivit Politico: ”Toate deciziile așteptate trebuie să fie luate până la sfârșitul anului, în caz contrar fondurile de redresare nu vor mai fi disponibile pentru Ungaria. Deci, într-un fel, ajungem într-un punct de criză…”.


În iulie, comisarul pentru Buget, Johannes Hahn, a propus Colegiului Comisarilor reducerea cu 70% a fondurilor de coeziune alocate Ungariei în actualul exercițiu financiar multianual.

Comisia Europeană a declanșat în aprilie ”mecanismul privind statul de drept” împotriva Ungariei. Demersul s-ar putea finaliza, dacă Ungaria nu remediază rapid problemele semnalate de UE, cu blocarea parțială a fondurilor UE alocate Budapestei din cauza încălcărilor statului de drept.

UE nu a mai folosit niciodată această autoritate, care îi permite să reducă/blocheze plăți către state membre ale căror acțiuni pun în pericol bugetul Uniunii.

Noul mecanism a fost creat în 2020, după ce Comisia a constatat că instrumentele de supraveghere existente la nivel național se dovedesc incapabile să schimbe comportamentul acelor capitale care ignoră regulile europene.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: