sâmbătă

20 aprilie, 2024

29 martie, 2021

Hidroelectrica a lansat o licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru achziția de servicii de consultanță și asistență juridică, în vederea analizei unei eventuale achiziții a companiei Portland trust Renewables 1 SRL, care are în dezvoltare un parc fotovoltaic de producție de electricitate cu o putere instalată de 131 MW.

Parcul este situat pe o suprafață de 170 de hectare în apropierea austostrăzii Bucurtești Pitești (comuna Rătești, jud. Argeș) și puterea sa este substanțială, având în vedere că un reactor de la Centrala Nucleară de la Cernavodă are o putere de 700 MW.

Diversificarea regenerabilor la Hidroelectrica

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu o putere instalată de circa 6.400 MW și și-a propus dezvoltarea pe mai multe direcții de energie regenerabilă, prin investiții multianuale de 5,1 miliarde de lei, în proiecte eoliene și fotovoltaice, cu o putere de până la 655 MW.


Deja, luna trecută, Consiliul Concurenței a aprobat tranzacția prin care Hidroelectrica preia firmele care dețin și operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea (Crucea Wind Farm SA și Steag Energie România SRL).

Parcul eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne parcuri eoliene terestre din România, cu  o capacitate instalată de 108 MW, dezvoltat de Steag GmbH, care este controlată de 6 companii de utilități deținute de municipalități din Germania

Hidroelectrica vrea să investească și în centralele eoliene offshore din Marea neagră, care o vor costa 2,8 miliarde de lei, pentru o putere instalată totală de 300 MW.

(Citiți și: „Din marile planuri de investiţii de miliarde: Hidroelectrica în centrale eoliene offshore, Romgaz în petrochimie”)

Totodată, Hidroelectrica va comanda un studiu de fezabilitate în cadrul unui proiect de interes comun european (IPCEI – Important Project of Common European Interest), cu tema „Hidrogen verde pe Dunărea albastră”, la care vor participa mai multe state membre, potrivit strategiei companiei.


Compania vrea, astfel, să fructifice oportunitatea strategia integrării producţiei, stocării şi folosirii hidrogenului în sistemul energetic, ca parte a Pactului ecologic european (Green Deal), strategie lansată anul trecut.

(Citiți și: „Comisia Europeană a lansat Strategia Hidrogenului. Hidroelectrica încearcă să fructifice oportunitatea”)

Hidrogenul pe care Hidroelectrica vrea să-l producă într-o viitoare instalație de electroliză la Droteba – Tr. Severin, utilizând cu energie verde, ar urma să fie transportat pe Dunăre către utilizatori din țările care fac parte din Programul Transnaţional Dunărea Interreg.

Demersurile de due dilligence și, eventual de servicii juridice pentru achiziția Portland trust Renewables 1 SRL  vizează nu numai activele ci și licența de racordare a viitorului parc voltaic printr-o stație de transformare ouă de 220 kV, legată mai apoi la linia de 220 kV Bradu-Târgoviște. Transelectrica estimează că parcul va fi pus în funcțiune în anul 2022, potrivit e-nergia.

Serviciile pentru care Hidroelectrica cere oferte urmează să-i ofere tot ce se poate afla printr-un „red falg raport”, despre compania țintită, dar și eventual de asistență privind negocierea și finalizarea tranzacției de achiziție.

Portland trust este unul dintre dezvoltatori imobiliari proeminenți pe plac local, care a construit și vândut proiecte de 500 de miliaone de euro.

Hidroelectrica a obținut un profit net de 1,45 miliarde lei în 2020, mai mare cu 4,8% față de 2019, din afaceri în scădere cu 8,7% până la 3,47 miliarde de lei, potrivit datelor furnizate Fondului Proprietatea pentru raportul anual al acestuia.

Cantitatea de energie electrică vândută a fost de 15,96 TWh (+0,7% față de 2019), din care cea din producția proprie a fost de 14,58 TWh (-1,3%, 1 TWh- 1.000 MWh).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: