marți

23 aprilie, 2024

18 martie, 2021

Criza coronavirus a redus cu cel puțin un sfert valoarea dividendelor care vor fi încasate de acționarii companiilor de la Bursa de Valori București (BVB) din profiturile obținute de acestea în 2020, față de dividendele din profiturile pe 2019.

Și încasările statului se vor reduce corespunzător, până la circa 1,63 miliarde de lei din dividendele alocate din profiturile pe 2020 ale celor 7 companii de la Bursă la care este acționar. Recolta statului este cu 25% decât cea obținută anul trecut, fără alocările suplimentare din rezervele anilor anteriori.

(Citiți și: „Companiile controlate de stat vor pompa dividende de miliarde de lei bugetului public și în 2020”)


Cele mai sigure dividende se ridică la doar 875 de milioane de lei, corespunzător propunerilor de dividendelor brute deja anunțate de Nuclearelectrica (SNN, la care statul are 82,5% din acțiuni), Electrica (EL, 48,8%) și OMV Petrom (SNP, 20,6%). La acestea este puțin probabil să se schimbe rata de alocare.

Celelalte dividende ale companiilor de la Bursă  la care statul este acționar s-ar ridica la mai puțin de 754 de milioane de lei, potrivit ratelor de alocare din profit, estimate de analiza casei de brokeraj Prime Transaction, pe baza distribuțiilor din anii anteriori.

Ce plus va cere foamea guvernamentală de dividende

Este de așteptat, însă, conform foamei de dividende consacrate a guvernelor române, ca sumele să crească mult, atât prin dividendul obținut de la Hidroelectrica și de la alte companii nelistate la bursă, cât și prin creșterea ratei de alocare. În vigoare este încă o hotărâre de guvern care prevede nivelul acesteia la peste 90%.


Numai Hidroelectrica ar putea adăuga la bugetul statului încă un miliard de lei, adică 80% din dividendele totale ale companieil la o rată de alocare de 90% din profitul net de 1,45 miliarde de lei, obținut în 2020.

(Citiți și: „Hidroelectrica, profit net de 1,45 mld. lei în 2020”)

Statul se bazează mai ales pe dividendele companiilor la care este acționar pe creșterea veniturilor nefiscale până la 2,4% din PIB în anul 2021.

Recordurile istorice scad randamentele

Creșterea din ultima vreme a cotațiilor acțiunilor de la Bursa de Valori București (BVB) au dus la performanța (unică în regiune) ca indicele de referință al Bursei (BET) să depășească recordul tuturor timpurilor din 24 iulie 2007, adică de dinainte de criza care avea să se declanțșeze după un an.

Creșterea cotațiilor a redus însă semnificativ randamentele dividendelor așteptate de investitori față de prețurile acțiunilor (randamentul dividendului brut = dividendul brut / prețul acțiunii), așa cum se vede atât în tabelul de mai sus.

Astfel că, și aprecierea acțiunilor a contribuit, odată cu scăderea profiturilor, respectiv a dividendelor în anul trecut, la scăderea randamentelor de dividend.

Tabelul următor reflectă, însă, în plus și excepțiile crizei.

Companiile de materiale de construcții (TRP, PREB) au profitat și au randamente mai mari, ca și compania BVB care administrază piața omonimă și unele rețele farcamaceutice.

La Șantierul Naval Oltenița s-a înregistrat o altă situație excepțională. Acționarii principali, trei societăți de investiții financiare (SIF), au impus dividende excepționale din rezervele anilor anteriori, ca să suplinească atât cât se poate dividendele maimici din alte părți.

Tendința dintre crize

Anul 2020 va fi încheiat o perioadă fastă a Bursei de Valori București, pe care nivelul ridicat al randamentelor de dividend au scos-o în evidență la nivel mondial.

În urmă cu o lună, o analiză Prime Transaction estima că „anul 2021 poate aduce cele mai mici randamente ale dividendelor din perioada post-criză, însă în continuare peste nivelul înregistrat înainte de 2008”.

Atunci, estimarea se baza pe prognoze mai conservatoare privind profiturile, dar între timp, rezultatele mai bune ale companiilor în ultimul trimestru al anului trecut, au corectat în sus estimările privind dividendele din profitul pe 2020. Totuși – nu până într-atât încât să se recupereze decalajele de randament față de anul 2019, calculate la jumătatea lui februarie.

În 2019, valoarea mediană a celor mai mari 10 randamente de dividend era mai mare de 10%, iar acum ar putea fi mai   mică de 7%. În cazul celor mai mari 20 de randamente, valoarea mediană era peste 8% în 2019, iar cea estimată la mai puțin de 6%.

Două sunt explicațiile identificate de analistul Marius Pandele, autorul analizelor Prime Transaction citate:

  • „diminuarea randamentului pentru emitenții (de acțiuni) care distribuiau de obicei dividende mari a aglomerat zona cu randamente medii, pentru că aceștia vor distribui în continuare dividende, chiar dacă mai mici.
  • randamentele mari ale dividendului au de multe ori la bază decizii surprinzătoare ale unora dintre emitenți, iar estimările iau în calcul variantele cele mai plauzibile, nu pe cele surprinzătoare”.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: