luni

2 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 septembrie, 2023

Guvernul german se îndreaptă către o nouă schemă de subvenții, de miliarde de euro, pentru a ajuta industriile să plătească prețurile ridicate la energie.

Cancelarul Olaf Scholz, care până de curând s-a opus unei astfel de subvenții, se confruntă cu presiuni din partea propriului său partid și a premierilor celor 16 landuri ale Germaniei pentru a lua o astfel de decizie.

Ministerul energiei ”lucrează intens” la soluții de subvenționare a prețului energiei

Olaf Scholz a anunțat în Welt am Sonntag că nu se mai opune ideii, dar a avertizat că guvernul său trebuie „să cântărească cu mare atenție o astfel de intervenție pe piață”. Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al cancelarului, a declarat vineri ministerele economiei și de finanțe „lucrează intens”, împreună cu cancelaria, la o posibilă soluție de subvenționare a energiei.


Steffen Hebestreit a adăugat că mai multe propuneri sunt „luate în considerare în detaliu”.

Prețurile la energie electrică în Germania sunt de până la trei ori mai mari decât în SUA și duble față de prețurile din Franța și Polonia, motiv pentru care ministrul Economiei, Robert Habeck, a cerut de multă vreme o astfel de subvenție, pentru a opri companiile să își relocheze afacerile.

Comisia, totuși, a avertizat țările că nu va continua să închidă ochii la astfel de scheme de subvenții – care denaturează piețele. Bruxelles a permis în mod excepțional astfel de subvenții după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar acestea vor expira la sfârșitul acestui an.

Posibilă alianță Franța-Germania pe subiect

Înalți oficiali germani și francezi au declarat pentru Politico că Parisul și Berlinul ar urma să facă lobby la Bruxelles în comun pentru ca Comisia să prelungească programul de subvenții, argumentul fiind că prețurile energiei sunt încă mai mari decât înainte de începerea războiului.


Oficial, Germania nu are bani în bugetul pentru a finanța un astfel de sprijin extins de stat pentru industrii, dar guvernul ar putea găsi o soluție prin accesarea unui fond special de 178 de miliarde de euro pentru tranziția la energia verde, după cum scrie Handelsblatt.

Până acum, ministerul de finanțe german refuză să spună dacă ar sprijini astfel de planuri.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: