marți

19 martie, 2024

6 septembrie, 2021

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic al USR PLUS. Decizia a fost luată după ce Birourile Permanente reunite ale Parlamentului nu au reușit, pentru a treia oară consecutiv, să stabilească un calendar al moțiunii de cenzură.

Dan Barna a anunțat că demisiile formale vor fi pe masa premierului marți dimineața. Dan Barna a făcut declarația în prezența celor 5 miniștrii USR PLUS (Cristian Ghinea, Cătălin Drulă, Ioana Mihăilă, Ciprian Teleman și Claudiu Năsui) și a lui Stelian Ion, demis miercuri seara de premierul Cîțu.


Copreședintele USR PLUS a precizat că, de la debutul crizei, nu a discutat criza guvernamentală cu președintele Iohannis, însă a primit în cursul zilei de luni invitația de a merge, marți după-amiază, la Cotroceni.

Dan Barna a asigurat că va onora invitația, dar că va merge cu același mandat: Coaliția de dreapta poate continua la guvernare numai dacă premierul Florin Cîțu se retrage din această funcție.

Dan Barna: Nu mai putem merge mai departe cu un premier care risipește resursele României pentru interesul politic propriu în PNL

Anunțul plecării în bloc din guvernul condus de premierul Cîțu a fost argumentat de Dan Barna:

  • Am promis că vom fi un partid altfel și suntem un partid altfel. Miniștrii noștri au arătat că pot fi și altfel
  • Ne-am luptat cu hachițele unui sistem gândit și croit pentru risipă și furt și corupție și pentru proastă guvernare explicită
  • Nu am exitat să orbim atunci când ne-ar fi fost mult mai comod să tăcem
  • Cu toate astea, nu am încetat să privim spre viitor. Puteam face această guvernare altfel în această România, nu într-una de peste 10 ani
  • Aceasta este diferența pe care am vrut să o aducem în politica din România
  • Florin Cîţu a dinamitat conştient şi perfect responsabil această coaliţie
  • Drulă a finalizat două licitații de autostrăzi
  • Năsui a deblocat plățile pentru companii
  • Ghinea a finalizat PNRR, cel mai important proiect al României
  • Văzând ce s-a întâmplat azi în Parlament am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care risipește resursele României pentru interesul politic propriu în PNL
  • PNL decide să funcționeze în varianta USL, Marcel Ciolacu e în echipa câștigătoare
  • Poate că am fost mult prea împăciuitor, am creat că bunul simț înseamnă nepăsare. Protocolul de colaborare a fost încălcat repetat de premierul Cîțu. E exact ca în James Clavell, și-a pierdut cinstea obrazului
  • Președintele Iohannis nu și-a exercitat până azi atributul de mediator. Mâine poate arăta că poate fi președintele pe care ni-l dorim toți.

Ce urmează pentru Guvernul Cîțu

Guvernul Cîțu are programată marți dimineața o ședință de guvern, urmând să aprobe rectificarea bugetară. Rectificare ce pune ”în pixul premierului” un plus de 1,9 miliarde lei pentru Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului.

În ciuda demisiilor anunțate de Dan Barna, problema legalității poate fi rapid rezolvată. Trebuie doar ca premierul să trimită la Cotroceni propunerile de interimari și președintele Iohannis le aprobă cu celeritate.

Interimatul guvernului PNL-UDMR poate dura 45 de zile, perioadă la finalul căreia un nou guvern Cîțu trebuie să se prezinte pentru un vot de investitură în Parlament. Votul de investitură se va da după ce alegerile pentru președinția PNL, acolo unde contracandidați sunt Ludovic Orban și Florin Cîțu, sunt consumate.

În paralel însă, există moțiunea de cenzură, cu calendar încă nedecis. Tentativa de a amâna cu 2 săptămâni discuția din Biroul Permanent a eșuat luni, după ce PSD și PNL au colaborat pentru a pune în sarcina Comisiei  pentru statut verificarea veridicității semnăturilor la moțiune.

Dacă Birourile Permanente reușesc marți să stabilească un calendar pentru prezentarea, dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură, atunci un vot decisiv pentru viitorul lui Florin Cîțu poate fi organizat săptămâna viitoare.

Klaus Iohannis, un președinte-spectator instalat în loja PNL-Cîțu

Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. (Articolul 80 – Constituţia României)


Criza guvernamentală a debutat miercuri, 1 septembrie ca efect al insistenței premierului Cîțu de a pune pe ordinea de zi suplimentară proiectul de OUG Anghel Saligny.

Contextul relevant: Cu 2 zile înainte, la ședința de luni a Coaliției, Florin Cîțu și Dan Barna au convenit ca amendamentele USR PLUS să fie discutate cu ministrul Dezvoltării și cu lideri PNL, să fie modificat proiectul în consecință, iar aprobarea să fie dată într-o ședință de guvern din săptămâna 6- 11 septembrie.

Tot miercuri, 1 septembrie, premierul anunță demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, pentru refuzul de a aviza proiectul de OUG.

Dacian Cioloș a afirmat sâmbătă seara, la Digi 24, că a solicitat o întâlnire cu președintele pentru a discuta situația creată, iar de la Cotroceni i s-a răspuns că trebuia să facă această solicitare înainte de declanșarea crizei.

Tot sâmbătă, pe pagina de Facebook, șeful statului postează o critică dură la adresa USR PLUS din cauza ”asocierii” cu AUR pentru depunerea moțiunii de cenzură.

Luni, Administrația Prezidențială anunță o întîlnire a președintelui cu premierul Cîțu pe tema crizei guvernamentale.

Tot luni, după amiază,, Dan Barna anunță că a primit o invitație la Cotroceni, pentru ziua de marți.

De săptămâna trecută, miercuri, Klaus Iohannis nu a inițiat nicio discuție cu liderii coaliției de guvernare pentru a media conflictul Florin Cîțu- USL PLUS.

La fel a procedat șeful statului și la precedenta criză, când Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății.

(Citiți și:”Cristian Grosu / Criza: suprastructura partinică și ”depolitizarea” partidelor – cazul PNL”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: