marți

27 septembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2022

Pentru a crește producția internă de energie, guvernul britanic a decis joi să ridice interdicția asupra fracturării hidraulice, un subiect sensibil pentru englezi, având în vedere că această tehnologie a fost  interzisă în urmă cu doi ani.

Premierul Lizz Truss a menționat la începutul lunii septembrie, în primul său discurs, că ridicarea interdicţiei pentru extragerea “rezervelor de şist uriaşe ale Marii Britanii… ar putea permite exploatarea gazelor de șist chiar şi în şase luni, acolo unde există sprijin din partea autorităţilor locale”.

Interdicţia a fost introdusă în noiembrie 2019, după mai multe cutremure şi, în cele din urmă, un cutremur cu magnitudinea de 2,9, a fost înregistrat în apropierea singurului loc de fracturare activ din Regatul Unit, în comitatul englez Lancashire.

Ce înseamnă fracturarea hidraulică?


Fracking-ul, sau fracturarea hidraulică, presupune injectarea de apă, substanţe chimice şi nisip în crăpăturile pământului, la presiune ridicată, lărgindu-le pentru a permite extragerea petrolului sau, în cazul Regatului Unit, a gazului din formaţiunile de şist.

„Pentru a întări securitatea energetică a Regatului Unit, guvernul britanic a ridicat joi moratoriul asupra producţiei de gaze de şist în Anglia”, se arată într-un comunicat guvernamental.

Guvernul a precizat că viitoarele cereri de autorizaţii de foraj vor fi examinate în lumina „necesităţilor naţionale şi mondiale de gaz” şi doar în cazurile în care „există un sprijin local”.

Testarea, la început de drum

„Până în momentul de faţă, în Marea Britanie au fost executate doar trei puţuri de testare pentru fracturarea hidraulică”, iar ridicarea moratoriului „va permite culegerea de date suplimentare, o mai bună înţelegere a resurselor de gaz de şist din ţară şi a modului în care îl putem extrage în condiţii de securitate”, explică executivul de la Londra, conform Reuters.


„Securitatea energetică este o prioritate absolută”, a subliniat ministrul energiei şi întreprinderilor, Jacob Rees-Mogg, asigurând că se doreşte ca „Marea Britanie să devină un exportator net de energie până în 2040”.

Noi licențe de explorare

Guvernul britanic a confirmat de altfel tot joi că vor fi acordate 100 de noi licenţe de explorare şi foraj, procesul de atribuire urmând să fie lansat la începutul lunii viitoare.

„Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să explorăm toate căile disponibile, prin intermediul producţiei solare, eoliene, petroliere şi gaziere”, a adăugat ministrul britanic, citat în comunicat.

O analiză din 2020 realizată de Warwick Business School a estimat că gazul fracturat ar putea reprezenta între 17% şi 22% din consumul de energie al Regatului Unit între 2020 şi 2050.

Posibile efecte adverse

Cu toate acestea, conform London School of Economics, nu este clar cât de mult gaz de şist (gaz extras din formaţiunile de şist) există în Regatul Unit care este viabil din punct de vedere tehnic şi economic de extras. Un studiu anterior a constatat că operaţiunile cu gaze de şist în sine ar contribui relativ puţin la emisiile de gaze cu efect de seră.

Criticii susţin că problema se referă, în schimb, la nevoia de a reduce dependenţa Marii Britanii de gazele naturale în mod mai larg, care reprezintă în prezent aproximativ 40% consumul de energie din Regatul Unit şi că ar trebui să se concentreze pe menţinerea combustibililor fosili poluanţi în pământ.

Grupuri de mediu precum Friends of the Earth citează, de asemenea, rapoarte care avertizează că fracking-ul ar putea ”contamina” apele subterane din cauza substanţelor chimice utilizate în proces; va creşte zgomotul şi industrializarea în zonele rurale liniştite; foloseşte cantităţi mari de apă; şi riscă noi cutremure de frecvenţă şi putere imprevizibile.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

”Personalitatea economică” a județelor din România, respectiv sectoarele care produc cea mai mare parte a valorii adăugate brute (VAB) de la nivel local, variază semnificativ de la județ

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: