Analiză

Soldul investițiilor străine trece de 80 mld de euro: situația pe sectoare

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 81.124 milioane euro, adică aproximativ 5,5 miliarde euro mai mult față de… Mai mult

01.10.2019

Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Europa

Resursa umană din Știință și Tehnologie: Cum stau cele 276 de regiuni din UE și vecinii noștri care încă nu au aderat

Cele patru regiuni cu cea mai mică pondere a resurselor umane angajate în știință și tehnologie, din cele 276 de regiuni NUTS 2 existente în… Mai mult

29.09.2019

Cronicile

Fracturarea hidraulică scapă de contestațiile Parlamentului. Cum o agreează țările europene și ce problemă are România

de Costel Stroescu 6.11.2013

Plenul Senatului a respins miercuri propunerea legislativă a deputatului PPDD de Vaslui Tudor Ciuhodaru cu privire la interzicerea explorării și exploatării prin fracturare sau fisurare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide și anularea licențelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă.

Inițiativa a fost respinsă cu 87 de voturi împotrivă 8 voturi pentru și 10 abțineri. Termenul de adoptare tacită era 7 noiembrie.

Senatorul PNL, Dian Popescu, a luat cuvântul şi a atras atenția că propunerea, în forma sa actuală, interzice inclusiv exploatările convenţionale. “E o lege pe care nu aţi citit-o cu atenţie şi care interzice inclusiv exploatarea convenţională. Fracturarea hidraulică se face, în România, din perioada interbelică“, a afirmat el.

O nouă resursă, care ar putea modifica echilibrul energetic mondial

După succesul înregistrat de SUA în domeniul gazelor de șist prin intermediul cărora a fost relansată industria petrochimică, guvernele europene au acordat licențe de explorare și exploatare companiilor care dispun de tehnologia necesară pentru a extrage gazul neconvențional.

Extragerea acestei resurse la nivelul Europei ar putea produce modificări importante, inclusiv la nivel politic pentru că ar înlătura monopolul pe care Rusia îl deține în anumite zone de pe continent, cum ar fi Polonia.

Fracturarea hidraulică – o tehnologie care dă fiori sau speranță

Fracturarea hidraulică, metoda prin care poate fi extras gazul de șist presupune mai întâi forarea orizontală la 2-4000 de metri, urmată de forarea orizontală în stratul de rocă. Ulterior prin sonda se injectează o mare cantitate de apă, împreună cu o serie de aditivi, în proporție de aproximativ 5%, care sparg roca și eliberează gazul. După câteva fracturări hidraulice, după ce debitul de gaz este suficient de mare și de stabil, sonda este mutată iar prin puțul rămas gazul ”curge” în rezervoarele de suprafață timp de ani de zile. Metoda a provocat protestele unor organizații ecologiste sau civice în mai multe țări europene. Principalele nemulțumiri au fost legate de posibila poluare a pânzei freatice, de cantitățile mari de apă folosite, de cutremurele de 1-2 grade care pot apărea în timpul fracturării hidraulice.

Gazele de șist în Europa

  • Franța este prima țară europeană care a stopat explorarea gazelor de șist. În urma protestelor organizațiilor ecologiste parlamentul francez a adoptat în 2011 un moratoriu împotriva fracturării hidraulice, care este în vigoare și în prezent.
  • Tot în 2011, în Anglia,în regiunea Blackpool, procesul de fracturare a fost oprit după ce au fost înregistrate două cutremure de mică intensitate în zona în care se fora. Activitățile de explorare au fost reluate anul acesta, după ce mai multe foruri științifice au arătat că metoda folosită nu este riscantă. Premierul britanic David Cameron sustine lucrarile de explorare și exploatare, și afirmă că rezervele existente ar putea asigura necesarul de gaze pe 51 de ani și ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă.
  • În 2012, sub presiunea organizațiilor ecologiste care au organizat ample mișcări de protest, parlamentul Bulgariei a decis să institue un moratoriu asupra fracturării hidraulice care este în vigoare și în prezent.
  • Estimările arată că în Spania există mari rezerve de gaz de șist din Europa, de aproximativ 1,85 trilioane de metri cubi. Explorările au început în acest an și vor dura cinci ani. Autoritățile spaniole arată un interes deosebit exploatării acestei resurse pentru că speră ca aceasta să fie soluția pentru o relansare economică .
  • Polonia pare a fi cea mai avansată din Europa în acest domeniu. Cum Polonia este total dependentă de importurile de gaz, 70% din Rusia și 30% din Germania, autoritățile au dat tot sprijinul activităților de explorare. Estimările arată că producția industrială are șanse să demareze în 2015.
  • Ucraina, care se află în prezent în situația să aleagă între o apropiere de Uniunea Europeană (cu care se așteaptă să semneze un Acord de Asociere la summitul de la Vilnius de pe 28-29 noiembrie) și intrarea într-o Uniune Vamală împreună cu Rusia și alte câteva state ex sovietice, a făcut un pas înspre Europa. Marți, 5 noiembrie, a semnat un contract de 10 miliarde de dolari cu americanii de la Chevron care vor explora și exploata gaze de șist.

În Europa de est mai multe companii americane cum ar fi Chevron sau Exxon caută gaz de șist pe o falie care pleacă din Lituania și coboară spre sud prin Ucraina, România și Bulgaria.

Situația din România

În România, există zece companii care dețin licențe de explorare și exploatare a gazului de șist. Printre acestea se numără companii americane de top dar și subsidiara sârbă a gigantului rus Gazprom, compania Niș. Recent, ministrul delegat Constantin Niță a spus că nu este exclus ca și Romgaz să primească licență de explorare și exploatare a gazelor de șist.

Cea mai mediatizată companie din domeniu , Chevron, a decis acum două săptămâni să suspende activitățile de explorare a gazelor de șist în perimetrul de la Pungești, județul Vaslui, în urma protestului sătenilor care au blocat accesul utilajelor care trebuiau să pregătească instalarea unei sonde. Chevron, a doua mare companie petrolieră americană, are semnate acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere în județul Constanța și unul în județul Vaslui, denumit perimetrul Bârlad.

Potrivit directorului general al Chevron România, Tom Holst, activitatea de explorare va fi începută în curând în județul Vaslui, după ce angajații companiei americane au mers din ușă în ușă la Pungești pentru a lămuri localnicii că tehnologia folosită la explorare este una sigură și nepoluantă. Activitățile de explorare se vor întinde pe următorii cinci ani.

Potrivit estimărilor Agenției americane de Informații privind Energia, România, Ungaria și Bulgaria au împreună rezerve de gaze de șist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul României pentru aproape 40 de ani.

Bumerangul poziționărilor politicianiste

După vizita de luna trecută în Statele unite ale Americii, premierul Victor Ponta și-a reafirmat dorința, anunțată în luna iunie a acestui an, de-a sprijini guvernamental exploatarea gazelor de șist.

Atitudinea favorabilă explorării și exploatării gazelor de șist a actualului cabinet se lovește de protestele împotriva acestora începute chiar de actualii susținători.

Protestele anti Chevron au început înainte de alegerile din 2012, la Bârlad, la inițiativa unor lideri locali. Conducerea USL a sprijinit atunci aceste manifestări și a condamnat PDL, aflat atunci la putere, că a acordat licențe de explorare și exploatare americanilor de la Chevron. În plus, în fruntea protestatarilor s-au așezat liderii locali ai USL, iar autorizațiile pentru proteste au fost aprobate fără probleme de primarul PSD al Bârladului, pentru zona din fața Primăriei. Astăzi, la doar un an și jumătate de la proteste,  același primar al Bârladului se numără printre susținătorii gazelor de șist.

Contestarea exploatării gazelor de șist de către PSD și PNL a culminat cu invocarea acestui motiv în moțiunea de cenzură în urma căreia a fost demis cabinetul Ungureanu :

“Compania americană Chevron a primit dreptul de a explora şi exploata gazele de şist pe trei perimetre, toate aflându-se în judetul Constanţa, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. Cele trei perimetre se află în zonele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Chevron mai deţine licenţe de explorare şi exploatare şi în zona Bârladului. De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de şist, în condiţiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condiţiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?”, critica, la momentul respectiv, conducerea USL guvernul Ungureanu.

În discursurile actuale de susținere a exploatării gazelor de șist, protestatarii de anul trecut invocă argumente precum independența energetică și interesul național. Pe lângă asta, autorizațiile pentru demonstrațiile de la Bârlad nu se mai obțin atât de ușor, iar când se obțin, locurile de desfășurare sunt stabilite la marginea orașului, în zona industrială. În Iunie 2013, de pildă, premierul Victor Ponta declara: ”Acum mă bat pentru gazele de sist, și cred că fac bine. Nu sunt anti-rus, dar nu mai vreau să importăm de la Gazprom”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.11.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Reuniune a miniștrilor de Externe din UE – Franța cere embargo pe exportul de arme către Turcia

Iulian Soare

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare impunerea embargoului pe exportul de arme către Ankara, a declarat luni ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le… Mai mult

Stiri

Voucherele de vacanță – reset: în extrasezon – 2.080 lei, în loc de 1.450lei

Vladimir Ionescu

Autoritățile vor să introducă vouchere de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a… Mai mult

Stiri

Proiect MFP: Primăriile ar avea nevoie de 8,5 miliarde de lei. Guvernul va repartiza doar 1,5 miliarde

Alexandra Pele

Autorităţile locale au solicitat guvernului completarea bugetelor cu circa 8,5 miliarde de lei, din care 4,7 miliarde pentru funţionare şi diferenţa pentru dezvoltare (investiţii), reiese… Mai mult

Stiri

Nobelul pentru Economie – atribuit autorilor unor cercetări pentru combaterea sărăciei

Iulian Soare

Al 51-lea Premiu Nobel pentru Economiei le-a fost atribuit lui Esther Duflo, Michael Kremer şi Abhijit Banerjee, toţi trei specialişti în dezvoltare şi sărăcie, pentru… Mai mult

Stiri

“Exerciții militare strategice” în Rusia – participă 12.000 militari

Vladimir Ionescu

Rusia va efectua, începând de marţi şi până joi, exerciţii militare strategice care includ lansarea de rachete de croazieră şi rachete balistice, a anunţat luni… Mai mult

Europa

Comisia Europeană anchetează ajutorul de 108 milioane de euro acordat de Ungaria pentru o investiție Samsung de 1,2 miliarde euro

Vladimir Ionescu

  Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind ajutorul în valoare de 108 milioane de lei euro pe care Budapesta intenționează să-l acorde Samsung SDI,… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban s-a întâlnit cu guvernatorul Isărescu, pentru o discuție privind situația macro a României

Razvan Diaconu

Liderul PNL, Ludovic Orban, s-a întâlnit luni dimineaţa cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cei doi discutând despre evoluţia economiei europene şi situaţia macroeconomică a României.… Mai mult