Guvernul a eliminat joi, prin ordonanță de urgență, impozitul de 10% pe concediile medicale obținute de mame cu copii bolnavi, gravide, pacienți cu afecțiuni oncologice și în cazuri de urgență.
După reacții concertate împotriva a ceea ce opoziția a numit ”taxa pe boală”, pemierul Ciolacu a promis în martie că va excepta de la acest impozit- introdus în decembrie anul trecut- anumite categorii.
Parlamentarii au program de lucru ”în teritoriu”
Cum ordonanța prin care a fost introdus acest impozit se află în procedură de aprobare la Parlament, premierul a anunțat miercuri că va discuta cu președintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, să modifice de urgență ordonanța inițială, ”poate chiar în acestă săptămână”.
Problema premierului este că nu are cine să opereze modificarea solicitată- deputații și senatorii lucrează de ceva vreme ”în teritoriu”. Sub acest pretext oficial, parlamentarii sunt de fapt implicați în pregătirea și derularea campaniei electorale pentru alegerile din 9 iunie, deși aceasta nu a debutat oficial.
În aceste condiții, singura soluție pentru onorarea promisiunii a fost emiterea unei noi ordonanțe de urgență, o practică inedită de a modifica un act aflat în dezbatere parlamentară.
Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență.
(Citește și: ”Boală curată: concediile medicale în România și în statele UE. Subterfugiile folosite de guvern de-a lăsa bolnavilor cât mai puțini bani”)
Măsura a fost pregătită prin declarații făcute de oficiali ai guvernului care au semnalat problema numărului ”exagerat de mare” al concediilor medicale din România, premierul arătându-se nedumerit că se acordă concedii medicale inclusiv pentru ”dureri de spate”.
Potrivit USR, Guvernul Ciolacu a încasat până acum 30 de milioane de euro de pe urma acestei taxe şi va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.
***