luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2022

Guvernul a decis plafonarea tarifelor la energie, atât la electricitate cât și la gaze naturale, care ar urma să fie aplicate pe o perioadă de un an, impactul estimat pentru 2022 fiind de aproximativ 14,5 miliarde de lei, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

La electricitate, pentru clienții casnici au fost stabilite următoarele măsuri:

  • introducerea unui tarif social de 0,68 lei pe kilowatt cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în o sută de kilowați; sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum;
  • alte patru milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kilowați vor beneficia de tariful de 0,8 per kilowatt cu TVA inclus;

Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.


Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașe de cult, primării, universități, ONG-uri, precum și alte astfel de instituții, va fi un tarif de un leu per kilowatt, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.

În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Impact estimat 2,8 miliarde lei până la sfârșitul anului.


Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt. Marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat este de 2,5 miliarde de lei până la sfârșitul anului .

”În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie”, a explicat premierul.

Aceste măsuri sunt:

  • introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor;
  • suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată (această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei);
  • rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

”Implementarea acestor măsuri după 1 aprilie va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri care timp de un an vor avea o stabilitate a prețurilor cu respectarea pieței libere. În acest fel, vom fi pregătiți când situația va reveni la normal cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică”, a declarat Nicolae Ciucă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: