miercuri

24 aprilie, 2024

26 mai, 2022

Guvernul a adoptat, joi, o ordonanță privind prevenirea și constatarea neregulilor grave privind obținerea și utilizarea fondurilor din PNRR, ultima condiție de îndeplinit care face posibilă depunerea primei  cereri de plată la Comisia Europeană, a declarat Marcel Boloș (foto), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la finalul ședinței de joi a Executivului.

Cererea va fi în valoare de 3 miliarde de euro, și va fi depusă înaintea termenului de 31 mai, dar mai sunt necesare și proiectele pentru care se cer banii.

România încă nu a cheltuit nimic din avansul de prefinanțare de 3,7 miliarde, care sunt încă în conturile Băncii Naționale, pentru că „nu am avut operaţionalizate acele structuri organizatorice necesare implementării PNRR. (…) Dar nu este suficientă doar operaţionalizarea acestor structuri organizatorice, este nevoie de generarea proiectelor care produc plăţi”, declarase Marcelo Boloș, luni, citat de Agerpres.


Marcel Boloș a dat, atunci, ca exemplu proiectele de infrastructură „indiferent de natura acestora, care ţin de Fondul de modernizare locală”

Cele 3 condiții pentru accesul la prima plată

Adoptarea OUG „ privind prevenirea, verificarea și constatarea neregulilor/dublei finanțări, a neregulilor grave apărute în obținerea şi utilizarea fondurilor” din PNRR, este ultima din cele 3 condiții care trebuia îndeplinite.

Prima condiţie este cea referitoare la aranjamentele operaţionale, document care a fost semnat în cursul zilei de ieri de către CE, aşa încât condiția aceasta referitoare la aranjamentele operaționale a fost îndeplinită, potrivit ministrului Marcel Boloș.

„Aceste mecanisme din aranjamentele operaţionale definesc mecanismele de control şi de verificare pe care le avem la nivelul fiecărui jalon din PNRR”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.


„A doua condiţie e cea referitoare la milestone-uri, deci 21 de jaloane pe care le aveam de îndeplinit până la sfârşitul anului 2021. Astăzi sunt încărcate toate în sistemul electronic FENIX al Comisiei Europene”, a spus Marcel Boloș.

După adoptarea ordonanței de azi, raportul de audit aferent „urmează să fie finalizat până la depunerea cererii de plată numărul 1. Aşadar, România este astăzi în situaţia în care pe 31 mai 2022 să depună, să respecte termenul de depunere pentru cererea de plată”.

Ordonanța adoptată azi,  reglementează combaterea mecanismului „de corupţie şi fraudă care poate să apară în cadrul operaţiunilor şi proiectelor ce urmează să se deruleze în PNRR”.

Ministrul Marcel Boloș a atras atenția că „nu vom mai avea corecţii financiare, ca şi în situaţia politicii de coeziune, iar în ceea ce priveşte neregulile, acestea vor fi tratate din perspectiva legislaţiei naţionale şi vor fi stabilite amenzi sau alte sancţiuni care sunt prevăzute pentru nereguli în sistemul legislativ naţional”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: