Guvernul a adoptat, vineri, priectul de lege prin care trage la bugetul de stat 5,5 puncte procentuale din cotele de impozit pe venit transmise administraţiilor locale.
Prin modificarea Legii finanţelor publice locale, primăriile şi consiliile judeţene primesc 71,5% din impozitul pe venit colectat, în loc de 77%.
De asemenea, statul preia şi impozitul pe pensii, pentru a-l distribui la toate localităţile.
”Au fost foarte multe propuneri să modificăm modul de distribuire a acestui impozit, să beneficieze toate localităţile. Pentru că anul acesta beneficiază numai municipiile reşedinţă de judeţ, pentru că este greu să împarţi, să cunoşti pensionarii la nivelul fiecărei localităţi, în funcţie de fiecare contribuabil şi s-a decis ca acest impozit să rămână la nivelul bugetului de stat şi să fie distribuit pe programe naţionale şi să beneficieze localităţile”, a explicat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Astfel, statul preia de la primării şi consilii judeţene, în anul 2012, 1,835 de miliarde de lei, din care un miliard merge la şcoli, pentru plata per elev, potrivit Legii educaţiei.
”Am hotărât, la nivel de coaliţie, să aplicăm Legea învăţământului. Acolo este un principiu sănătos: banii urmează elevul. Este prevăzut în Legea învăţământului că acele cheltuieli cu bunurile şi serviciile trebuie să fie alocate din bugetul de stat, pe un criteriu sănătos, în funcţie de numărul de elevi. Şi în ce constă modificarea: am redus cotele de impozit de venit cu 5,5% şi am mărit sumele defalcate, pentru ca alocarea să se facă exact pentru bunurile şi serviciilor destinate şcolilor exact cum se alocă banii pentru profesori”, a explicat Ialomiţianu.
Proiectul are nevoie de aprobarea Parlamentului, unde primarii au o influenţă mare asupra deputaţlor şi senatorilor, care ar putea modifica legea.