joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2021

Guvernatorul Băncii naţionale a Slovaciei, Peter Kazimir, care este și membru al consiliului de administraţie al Băncii Centrale Europene (BCE) a fost inculpat pentru corupţie. El a respins marţi acuzaţiile de corupţie aduse de Parchetul slovac împotriva sa.

„Nu am cunoştinţă să fi încălcat legea”, a scris Peter Kazimir într-un comunicat trimis prin e-mail, adăugând că nu se simte „vinovat de nicio infracţiune”.

Citând mai multe surse anonime, presa locală susţine că Peter Kazimir, care a fost vicepremier şi ministru de finanţe, a fost inculpat pentru corupţie. Procurorii nu au confirmat deocamdată nicio acuzaţie împotriva sa.


Avocatul său, Ondrej Mularcik, a declarat pentru agenţia de presă slovacă TASR. citată de AFP, agenție preluată de Agerpres, că Peter Kazimir urma să depună o plângere împotriva acuzaţiei de corupţie.

Potrivit presei slovace, aceasta este legată de mărturia fostului director al administraţiei fiscale, Frantisek Imrecze.

Site-ul de informaţii Aktuality.sk susţine că Peter Kazimir a jucat rolul de intermediar în această afacere, făcând să-i parvină suma de 50.000 de euro lui Frantisek Imrecze.

Acesta din urmă a fost inculpat de corupţie anul trecut şi cooperează cu poliţia în prezent.


Corupţia la nivel înalt – judecători, înalţi responsabili ai poliţiei, funcţionari şi oameni de afaceri influenţi – afectează viaţa publică în Slovacia, o fostă ţară comunistă de 5,4 milioane de locuitori care a intrat în Uniunea Europeană în 2004, înainte de a deveni membru al zonei euro în anul 2009.

Peter Kazimir este până acum fostul oficial cu cel mai înalt rang care a fost acuzat că a comis o infracţiune în perioada fostului prim-ministru Robert Fico, al cărui partid populist de stânga Smer-SD a fost înlăturat de la putere la alegerile legislative din 2020.

OLaNO, un partid care s-a angajat să lupte împotriva corupţiei din viaţa publică, a câştigat aceste alegeri.

De la instalarea OLaNO la putere în martie 2020, zeci de înalţi responsabili oficiali au fost acuzaţi de corupţie, reaminteşte AFP.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: