1 august, 2016

bogdan olteanuBogdan Olteanu a demisionat luni din funcţia de viceguvernator al Băncii Naţionale a României. El se află în arest la domiciliu, după ce DNA l-a acuzat că a cerut și primit, în 2008, un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.
Pentru această sumă, Bogdan Olteanu și-ar fi folosit influența astfel încât Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării.

Demisia a fost înregistrată la Parlament, instituția care l-a desemnat pentru CA al BNR.

Intenția de a demisiona a fost anunțată chiar de Bogdan Olteanu,  vineri noaptea, la ieșirea din arest, după expirarea mandatului de reținere pentru 24 de ore:


„E un moment greu. E un moment trist şi o perioadă foarte tristă, sper să se termine cât mai repede. Doresc să obţin achitarea cât mai rapid pentru a reîncepe o viaţă normală.

Până la acel moment voi face ceea ce onoarea şi respectul faţă de instituţia din care am făcut parte îmi cere. Voi transmite cât de rapid demisia mea din conducerea Băncii Naţionale şi voi urma să îmi susţin cauza în justiţie”, a declarat Bogdan Olteanu.

Copreședintele PNL Vasile Blaga a declarat luni că locul lui Olteanu în Consiliul de Administrație al BNR aparține PNL, partid ce trebuie să facă nominalizarea înlocuitorului acestuia.

Nominalizarea va fi făcută în septembrie, când parlamentarii se întorc din vacanță.


Bogdan Olteanu a fost ales prima dată la BNR în 2009, mandatul de cinci ani fiind reînnoit în 2014.

„Ni se cuvine nominalizarea, există un algoritm parlamentar care a funcționat întotdeauna, s-a respectat întotdeauna. Nu văd de ce nu s-ar respecta și acum. Dar nu discutăm de nume acum, ci când va fi cazul”, a declarat Vasile Blaga.

Conducerea şi organizarea BNR

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de administraţie alcătuit din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Membrii Consiliului de administraţie nu pot fi parlamentari şi nu pot face parte, potrivit legii, din justiţie sau din administraţia publică.

Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator.

Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR.

Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Consiliul de administraţie este organismul cu drept de decizie în ceea ce priveşte politicile în domeniul monetar şi al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plăţi, organizarea internă a băncii.

Consiliul de administraţie hotărăşte, de asemenea, care sunt atribuţiile ce revin structurilor executive şi personalului Băncii Naţionale a României.

De ce a cerut DNA arestarea lui Bogdan Olteanu

În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: