Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în debutul ședinței de guvern, extinderea programului Creditul Fermierului, de care vor beneficia aproximativ 7.500 de producători, precum și alte măsuri de sprijinire a fermierilor afectați de secetă.
Anul acesta, până pe 30 septembrie, au fost alocate agriculturii peste cinci miliarde de euro pentru măsuri de sprijin, a mai precizat premierul.
„Adoptăm azi noi soluții pentru susținerea producătorilor agricoli. Extindem programul Creditul Fermierului, unde acoperim parte din dobânda ce reprezintă ROBOR pe trei luni. Acum, de fapt, permitem și plata datoriilor restante către furnizori sau distribuitorii de materii prime, precum și pentru culturi agricole calamitate. Majorăm și bugetul schemei cu 400 de milioane de lei, la un total de peste 1,85 miliarde de lei. Beneficiari vor fi în jur de 7.500”, a spus prim-ministrul.
Creditul Fermierului este o schemă de ajutor de stat lansată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care oferă granturi pentru a subvenționa dobânda creditelor contractate de fermieri.
De acesta pot beneficia toți fermierii care activează pe Codurile CAEN 011, CAEN 012, CAEN 013, CAEN 014 și CAEN 015, indiferent de mărimea acestora.
1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat astăzi că în ședința de guvern s-au adoptat trei ordonanțe de urgență, care acoperă un pachet consistent de soluții pentru susținerea producătorilor agricoli.
Concret, 230.000 de producători agricoli, persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensații financiare, în valoare de 1.000 lei per hectar calamitat.
Peste 230.000 de producători agricoli, persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensații financiare. Este vorba despre granturi, adică bani care nu trebuie restituiți de beneficiari, în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Guvernul a aprobat și moratoriul de suspendare a ratelor fermierilor
Mihai Constantin a prezentat și o a doua măsură, referitoare la suspendarea de drept a rambursării datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditori, instituții de credit sau instituții financiare nebancare utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în acest an.
„Această suspendare se va aplica până la data de la 1 august 2025”, a adăugat Constantin.
De acest sprijin poate beneficia orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere, individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA și care deține un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafața calamitată este de minim 30%.
***