sâmbătă

27 aprilie, 2024

26 ianuarie, 2024

Guvernul a aprobat în ședința de joi mai multe măsuri de sprijin pentru agricultori după manifestațiile de protest ale acestora, prin care se acordă o reducere a accizei pentru motorină, posibilitatea amânării ratelor la credite pentru fermierii afectați de secetă, subvenții pentru crescătorii de animale.

Amânări la plata ratelor

În ședința de joi, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care prevede că producătorii agricoli afectați de secetă care au încheiat contracte de credit și leasing vor putea solicita suspendarea ratelor la bănci, a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului. Actul pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii vizează posibilitatea amânării ratelor pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, și a primit avizul BNR, potrivit lui Constantin.

Actul care vizează adoptarea unui moratoriu prin care fermierii cu credite la bănci care au fost afectați de secetă să-și suspende pentru cel mult un an plata ratelor a fost în analiză pe agenda de joi a Guvernului și a fost adoptat după un ultim aviz de la Ministerul de Justiție.


Actul a fost în analiză și pe agenda de săptămâna trecută a Guvernului, dar atunci se aștepta avizul BNR, care între timp a fost acordat, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului.

  • „Actul normativ are în vedere recunoașterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură, precum și un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plății unor obligații contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor.
  • Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”, a anunțat joi Guvernul.

Obligația de plată a datoriilor restante ale fermierilor acumulate la bănci și/sau societățile de leasing, datorate în anul 2023 către bănci vor putea fi suspendate la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, potrivit unui proiect pus în dezbatere de Ministerul Agriculturii. Documentul a ajuns vineri și pe masa bancherilor, aceștia urmând să-l analizeze și să transmită eventuale observații.

Producătorii agricoli afectați de seceta pedologică vor putea solicita băncilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor.

Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.


Totodată, de prevederile acestui act normativ vor beneficia debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de starea de calamitate naturală în agricultură cauzată de seceta pedologică, sens în care debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Acciză redusă pentru motorina utilizată în agricultură

Guvernul a instituit o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Actul normativ vizează completarea articolelor 2 şi 10 din Hotărârea Guvernului nr.1174/2014, în sensul stabilirii nivelului subvenţiei la motorină care se plăteşte aferent anului 2024 şi a sumei alocate pentru plata în anul 2024 a ajutorului de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură, Ministerul Agriculturii a alocat 270 de milioane de lei

Pentru anul 2024, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare este de 104,47 lei/1000 litri şi reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului 2023, respectiv din data de 2 octombrie 2023, de 4,9748 lei pentru 1 euro.

Subvenții pentru crescătorii de animale

Executivul a aprobat și o schemă de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bubalinelor (bivoli), în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Ajutorul este valabil până la data de 31 decembrie 2023, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri (forţa de muncă, sevicii veterinere, utilităţi, etc), arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Beneficiari ai schemei pot fi crescătorii care deţin bovine de carne şi bubaline, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele fizice, după caz, precum şi persoanele juridice.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere pentru susţinerea crescătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cuantumul propus pentru ajutorului de stat este următorul:

  • pentru efectivele de bovine de carne 100 euro/cap
  • pentru efectivele de bubaline 100 euro/cap Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16.100.000 euro, iar numărul estimativ al potenţialilor beneficiari este de 6.000, cu un efectiv estimat de 150.000 capete bovine de carne, respectiv 11.000 capete bubaline.

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime / cuantumului este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

Sursa de finanţare este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate.

Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, ordonanţa privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Prezentul act normativ vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat cu caracter temporar pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele suin şi avicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, valabilă până la data de 30 iunie 2024, în scopul compensării pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin şi 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol.

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/ cuantumului este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Buna ziua, din pacate de ex la vacile de lapte, subventia se acorda pentru vacile pe care le-a avut fermierul in anul 2018….In cazul in care este ex in 2018 a avut 1000 de vaci, si apoi in anul urmator a redus nr vaci la 5 ei primesc subventiie pentru anii urmatori tot pentru 1000 vaci…. Adica an de an pana la urmatoarea actalizare. Asa sprijinim acest sector unde necesarul de import este de 50%….
    Multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Buna ziua, din pacate de ex la vacile de lapte, subventia se acorda pentru vacile pe care le-a avut fermierul in anul 2018….In cazul in care este ex in 2018 a avut 1000 de vaci, si apoi in anul urmator a redus nr vaci la 5 ei primesc subventiie pentru anii urmatori tot pentru 1000 vaci…. Adica an de an pana la urmatoarea actalizare. Asa sprijinim acest sector unde necesarul de import este de 50%….
    Multumesc!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: