miercuri

17 iulie, 2024

19 iulie, 2023

Reprezentanții principalelor grupuri politice europene sunt de acord să convoace o Convenție constituțională, mecanismul de modificare al Tratatului UE.

Principalele grupuri politice din Parlamentului European – PPE, S&D, Renew, Verzii și Stânga – s-au înțeles marți seara să solicite modificări ambițioase ale tratatelor, principala preocupare vizând eliminarea vetourile naționale din legislația UE.

Ce prevederi ar urma să fie modificate

Grupurile politice au convenit să voteze un text care va declanșa procedura descrisă de articolul 48, votul fiind deja programat pentru 5 octombrie în Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului, iar mai târziu în plen.


Conform acordului, Parlamentul ar îndemna țările UE să înlocuiască mecanismul de decizie a majorității calificate cu majoritatea simplă de 50% din țările UE reprezentând cel puțin 50% din populația UE, argumentând că pragul actual de 65% din populație favorizează mari membri precum Germania și Franța.

Deciziile critice privind securitatea și apărarea națională ar urma să nu mai fie luate cu unanimitate, ci pe bază de „majoritate super calificată” de 85% din țările UE – adică unanimitate minus patru.

Alte modificări vizate: Președintele Comisiei nu ar trebui să mai fie propus de Consiliul UE (adică de statele membre), ci de Parlament, au mai convenit grupurile politice.

Parlamentul ar trebui, de asemenea, să aibă un cuvânt de spus cu privire la bugetul UE, precum și un drept de inițiativă cu privire la legislația UE.

Ce șanse sunt de reușită


Șansele ca toate acestea să se întâmple sunt scăzute în vedere că țările UE trebuie să aprobe, cu unanimitate, toate schimbările din Tratat . Asta ar presupune ca Ungaria, de exemplu, să fie de acord să-și piardă propriile puteri de veto.

Convocarea convenției este însă mult mai simplă.

După ce Parlamentul solicită o Convenție constituțională, țările UE trebuie să decidă dacă vor convoca una. Cel puțin 14 țări sunt necesare pentru a declanșa o convenție, dar în prezent doar aproximativ 10 țări sunt în favoarea discutării modificărilor tratatului sau a modificării regulilor de unanimitate ale UE, potrivit oficialilor europeni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: