26 noiembrie, 2019

Franța și Germania au realizat un plan pentru derularea timp de doi ani a unei ”Conferințe privind Viitorul Europei”, menită să revizuiască aproape toate aspectele funcționării UE, inclusiv modificarea tratatelor Uniunii în caz de nevoie, cu scopul de a crește ”unitatea și suveranitatea Uniunii Europene”.

Documentul, publicat marți de Politico, propune liderilor UE să poarte o primă discuție referitoare la viitorul Europei la următorul summit, organizat în decembrie la Bruxelles.


Planul franco-german cere o abordare în două trepte, prima care ar trebui deschisă la începutul anului 2020 și care s-ar concentra pe ”funcționarea democratică a Uniunii”, în special în ceea ce privește ”alegerile și desemnarea persoanelor în funcții cheie”

În limbaj comun, asta înseamnă modificarea modului de organizare al alegerilor și regândirea procesului de selectare și promovare al liderilor, ultimul fiind larg perceput ca fiind gripat după ce liderii UE au renunțat la sistemul Spitzenkandidat și au impus numirea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene, un post executiv de top.

(Citiți și: ”Ecuația politico-militară a Occidentului mai câștigă niște necunoscute. Emanciparea strategică a aliaților SUA”)

Cât despre organizarea alegerilor, e vorba de a implementa sistemul dorit de Emmanuel Macron privind listele transnaționale de candidați. Emmanuel Macron a lansat această idee în 2018, iar liderii europeni au considerat că este prea puțin timp pentru a aplica sistemul la alegerile din mai 2019.

Documentul franco-german solicită aplicarea acestui sistem la următoarele alegeri, dar și reintroducerea sistemului capilor de listă precum și identificarea modalităților de ”implicare a cetățenilor” în procesele decizionale UE.


În cea de-a doua sa etapă, ”Conferința privind Viitorul Europei” ar urma să se concentreze pe stabilirea ”priorităților politice” ale Uniunii.

Documentul franco-german a fost transmis luni statelor membre și va fi discutat miercuri în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre UE.

(Descărcați AICI documentul franco-german)

Planul schițat de Paris și Berlin nu furnizează foarte multe detalii, dar este unul foarte ambițios, care ar urma să fie condus de către ”o personalitate europeană marcantă”, care ar urma să prezideze un grup director de experți și care ar coordona implicarea celor trei instituții majore europene: Comisia, Consiliul și Parlamentul.

Potrivit Politico, numele fostului premier belgian și vechi membru al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, este frecvent menționat la Bruxelles ca fiind unul dintre cei cărora li se poate  încredința acest rol major.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Istoria va explica ce face. Dacă în ziua aceea o va mai asculta și înțelege cineva”)

O serie de lideri europeni admit limitele tratatelor existente și nevoia de a le revizui din cauza unor factori noi, precum Brexit, ascensiunea extremismului de dreapta, sau degradarea relațiilor transatlantice, dar nu au aderat la multe dintre propunerile avansate (armata europeană, accent pe federalizare etc.) de Emmanuel Macron după alegerea sa ca președinte, în 2017.

Conceptul ”Conferinței” a fost propus de Emmanuel Macron în aprilie 2019, cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare, și apare înaintea votului de confirmare al Colegiului Comisarilor, care se va da miercuri, în plenul PE de la Strasbourg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: