vineri

2 august, 2024

15 martie, 2022

Acționarii Grupului Electrica (EL) sunt chemați în 20 aprilie să aprobe un buget pe acest an care presupune pierderi de 341,7 de milioane de lei, mai mici cu 38% decât cele înregistrate anul trecut (552,8 mil. lei), potrivit datelor companiei.

Pierderea se concentrează la nivelul filialei de distribuție a grupului (peste 540 mil. lei) și este pusă pe seama scumpirii electricității cumpărate pentru consumul propriu tehnologic (CPT).  Pierderea „este determinată de diferența dintre costul mediu estimat de achiziție al energiei pentru CPT și prețul ex-ante stabilit de ANRE”, explică Electrica.

Deși veniturile grupului urmează să fie mai mari cu peste 50% față de 2021, până la 10,79 miliarde de lei, cheltuielile cu energia cumpărată (inclusiv pentru furnizare) cresc cu 53,3%, până la mai mult de 8,73 miliarde de lei. Pierderile financiare estimate cresc de aproape 4,4 ori, până la 118 milioane de lei, mai ales ca urmare a dobânzilor la creditele contractate sau în curs de contractare.


Pierderile din exploatare este de așteptat să se reducă de 3,4 ori, până la 177 milioane de lei.

Venituri totale cresc cu 3,6 miliarde peste cele din anul 2021, mai ales din majorarea prețului de vânzare a energiei furnizate cu 117%.

Investițiile în rețea sunt în acest an de 585 de milioane de lei, cu 100 de milioane peste cele din anul trecut. Compania va termina anul cu 8.129 de angajați (cea mai mare parte, circa 6.700 în distribuție), iar salariile acestora cresc cu 5,6%, până la 847 de milioane de lei.

Profit de 7 ori mai mic la furnizare

Profitul net al Elecftrica SA (compania de furnizare) este de așteptat să scadă de aproape 7 ori, până la 46,5 milioane de lei.


Execuția bugetului depinde de forma finală a OUG referitoare la măsurile de susținere a consumatorilor de gaze și energie electrică, care se vor aplica de la 1 aprilie, timp de un an, care va avea impact și asupra segmentului de furnizare, și a celui de distribuție.

Grupul Electrica este listat la Bursa de Valori București (BVB) și la Bursa din Londra. La BVB este evaluat la peste 3,13 miliarde de lei, în scădere cu peste 35% față de 1 februarie 2021.

Principalul acționar este Ministerul Energiei (48,79% din acțiuni), restul aparținând investitorilor minoritari.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: