luni

25 martie, 2024

1 martie, 2022

Electrica le propune acţionarilor dividende de 0,45 lei/acţiune, valoarea totală brută a dividendelor fiind de 152,8 milioane lei, scrie News.ro.

”Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2021 inregistrat de Electrica SA este în valoare de 0,45 lei/acţiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 152,8 milioane lei, corespunzător unui procent de 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situaţiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2021”, anunţă compania.

Electrica SA a obţinut anul trecut un profit net individual de 321,8 milioane lei, în creştere cu 7,8% faţă de nivelul aferent anului 2020, iar rezultatul net al Grupului Electrica a fost o pierdere de 553 milioane lei, înregistrând o scădere de 941 milioane lei, comparativ cu profitul de 388 milioane lei realizat în anul precedent. Scăderea a fost generată, în principal, de evoluţia în creştere accelerată a costurilor cu achiziţia de energie electrică.


În anul 2021, EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1,081 miliarde lei faţă de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativa de 128 milioane lei. Evoluţia EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanţa segmentului de furnizare, influenţată semnificativ de majorarea abruptă a preţurilor de achiziţie a energiei electrice, la care se adaugă creşterea costurilor cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele pe segmentul de distribuţie.

Veniturile Grupului Electrica, în 2021, s-au ridicat la valoarea de 7,179 miliarde lei, reprezentând o creştere de 10,4% faţă de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 15,1%, în contextul evoluţiei preţurilor de vânzare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul de +12,5%, a majorării cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul cu 1%, dar şi a creşterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, în principal ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcţiei retelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creşterea tarifelor de distribuţie, cât şi a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.


Costurile consolidate pentru achiziţia de energie electrică şi gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5,695 miliarde lei, în anul 2021.

Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică şi gazele naturale achiziţionate au înregistrat o creştere de 1,451 miliarde lei, sau 36,7%, comparativ cu 2020.

Această variaţie reprezintă efectul creşterii semnificative din anul 2021 a preţurilor de achiziţie a energiei electrice,  majorare ce s-a produs atât pe segmentul concurenţial, cât şi pe cel de serviciu universal şi furnizor de ultimă instanţă (FUI), care în 2020 era segment reglementat şi a fost influenţat de recuperarea, sub formă de corecţii pozitive, a unor pierderi din achiziţie din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub preţul efectiv de achiziţie a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat.

Pe segmentul de distributie, costurile cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din reţele (CPT) au crescut cu 393 milioane lei, sau 58,7%, tot ca urmare a majorării semnificative a preţurilor de achiziţie a energiei electrice. Efectul creşterii preţurilor de achiziţie a energiei electrice pentru CPT s-a resimţit cu precădere în trimestrele III şi IV, când creşterea preţurilor a fost de 36%, respectiv 167% comparativ cu perioada similară din 2020.

Grupul Electrica a distribuit, în 2021, aproximativ 18,5 TWh (în creştere cu 6% faţă de 2020) către un număr de aproximativ 3,83 milioane de utilizatori.

În anul 2021, Grupul Electrica a furnizat pe piaţa cu amănuntul aproximativ 9,4 TWh (în creştere cu 1,34% faţă de 2020) către un număr de aproximativ 3,5 milioane de locuri de consum.

În anul 2021, Electrica Furnizare a fost lider de piaţă, cu o cotă de piaţă de 18,39%; a fost lider şi pe piaţa FUI, cu o cotă de piaţă de 30,67%, pe piaţa concurenţială având o cota de 12,58% (conform datelor din raportul ANRE aferent lunii noiembrie 2021).

Grupul a achiziţionat patru companii de proiect care deţin un portofoliu de proiecte de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu o capacitate instalată proiectată de 284 MW, din care 163 MW în trei proiecte fotovoltaice şi 121 MW într-un proiect eolian care va include şi o capacitate de stocare de 60 MWh.

Compania anunţă că urmăreşte în continuare, potenţiale noi oportunităţi în domeniul producţiei de energie electrică, în special din surse regenerabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: