duminică

17 martie, 2024

8 decembrie, 2021

Adunarea generală a acționarilor Electrica (EL), desfășurată miercuri, a respins tranzacțiile care ar fi făcut un producător relevant de electricitate verde din cel mai mare furnizor de electricitate din România, prin achiziția a 5 parcuri fotovoltaice, potrivit unui raport trimis de companie la Bursa de Valori București (BVB).

Statul controlează voturile la Electrica

Ministerul Energiei deține mai mult de 48,79% din acțiunile EL. Acționarii privați nu au votat toți, însă: cvorumul a fost „de aproximativ 66,18% din totalul drepturilor de vot și de aproximativ 64,86% din capitalul social al societății”, potrivit raportului citat.

Electrica (EL) urma să cumpere participațiile de aproape 100% deținute de MT Project B.V. („MTP”) și HiTech Solar Investment GmbH („HSI”) la cinci companii operează parcuri cu o putere de 31 MW: TCV Impex, ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy și Gama & Delta Energy.


Managementul Electrica (EL) a argumentat, în convocatorul AGA, că „tranzacţia vizată se încadrează în strategia Grupului Electrica stabilită pentru perioada 2019-2023, în care se are în vedere şi extinderea pe lanţul valoric al energiei electrice, în special în producţia de energie electrică, în particular, din surse regenerabile”.  

Electrica mai operează  un parc fotovoltaic în Stănești, județul Giurgiu, prin filiala sa Electrica Energie Verde 1 SRL.

Tot miercuri, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează preluarea celor cinci companii.

Electrica se împrumută cu 750 mil. lei și face o emisiune de obligațiuni

Pe de altă parte, acţionarii Electrica au aprobat completarea structurii de garanţii pentru creditul-punte în sumă de până la 750 milioane lei, „pentru a finanţa oportunităţile de creştere anorganică, a cărui contractare a fost aprobată prin Hotărârea AGEA Electrica din 28 aprilie 2021”.


Creditul cu caracter neangajant va fi contractat de Electrica de la consorţiul Erste Bank-Raiffeisen Bank, însoţit de o scrisoare de angajament pentru aranjarea unei emisiuni de obligaţiuni (condiţionată de obţinerea aprobărilor corporative necesare).

În plus față de ipoteca mobiliară pe conturile Electrica la BCR și Raiffeisen Bank care va fi constituită pentru o valoare maximă de 825 de milioane de lei, se va emite și o ipotecă mobliară pe creanțele Electrica rezultate din contractele de împrumut intragrup.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: