10 noiembrie, 2016

bursa-bvb-geam-acvariuBursa de Valori Bucureşti S.A. (BVB), compania care administrează piața reglementată omonimă, a înregistrat un profit net consolidat de 4,29 milioane lei de la începutul anului 2016, în creştere uşoară faţă de perioada similară din 2015, conform rezultatelor financiare citate de Agerpres.

Bursa de Valori Bucureşti este listată pe piața pe care o administrează sub simbolul BVB. Din Grupu BVB, face parte şi Depozitarul Central, societatea care face toate operațiile post tranzacționare (transfer de titluri și bani din conturile investitorilor) și păstrează evidența deținerilor.

În trimestrul al treilea, profitul net consolidat al Grupului BVB a crescut de 2,5 ori faţă de perioada similară a anului trecut la 2,49 milioane lei, datorită performanţei la nivel operaţional.


Una dintre problemele majore ale BVB este plafonarea valorii tranzacţiilor. Media zilnică  a valorii tranzacţiilor a trecut doar de  trei ori în ultimii zece ani peste pragul echivalentului a 10 milioane de euro, considerat un reper al profitabilităţii instituţiei şi a intermediarilor.

În anul de glorie al pieţei  2007, indicatorul a fost de 16,6 milioane de euro, iar pragul în cauză a mai fost depăşit în 2013 (10,1 mil. euro) şi în 2014 (11,7 mil. euro).

Printre principalele cauze se numără politica guvernamentală din ultimii 26 de ani, printre ale cărei priorităţi principale nu s-a numărat şi în realitate dezvoltarea pieţei de capital, potrivit liderilor pieţei consultaţi de CursDeGuvernare.

În perioada iulie-septembrie, valoarea totală a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urcat cu 36% faţă de acelaşi interval al anului trecut.


Veniturile operaţionale consolidate au crescut cu 23%, ca urmare a avansului cu 53% al veniturilor generate de segmentul de tranzacţionare al BVB, care în cifre absolute au reprezentat 6 milioane lei.

Cheltuielile operaţionale la nivel de grup au continuat trendul descendent, înregistrând o scădere de 3%, în timp ce profitul operaţional înregistrat în trimestrul al treilea 2016 a urcat până la un nivel de 2,91 milioane lei, potrivit raportului trimis pieței de companie și cvitat de Agerpres.

Cumulat de la începutul anului 2016, rezultatele operaţionale ale Grupului BVB s-au îmbunătăţit semnificativ faţă de perioada similară a anului 2015, ca urmare a creşterii segmentului de tranzacţionare al Grupului care a generat 99% din profitul operaţional al perioadei.

Avansul cu peste 4% al veniturilor operaţionale consolidate şi scăderea de peste 4% la nivelul cheltuielilor operaţionale consolidate au generat împreună un avans de 78% al profitului operaţional, până la 4,15 milioane lei (9 luni 2015- 2,32 milioane lei) şi o îmbunătăţire cu 7 puncte procentuale a marjei operaţionale.

Venitul financiar net consolidat în primele 9 luni ale anului 2016 a fost înregistrat în principal pe seama veniturilor generate de plasamentele grupului în titluri de stat şi depozite de 2,23 milioane lei (9 luni 2015: 3,32 milioane lei), venituri diminuate ca urmare scăderii nivelului lichidităţilor aflate la dispoziţia societăţii ca urmare a plăţii dividendelor aferente anului 2015 şi a scăderii randamentelor titlurilor de stat şi depozitelor.

Veniturile operaţionale ale Grupului BVB au urcat cu 23% în al treilea trimestru al anului faţă de perioada similară a anului 2015, la 9,14 milioane lei, evoluţie determinată de avansul de 53% al veniturilor generate de segmentul de tranzacţionare al BVB. De la începutul anului, veniturile grupului s-au situat cu 4% peste valoarea înregistrată în perioada similară a anului 2015, la un nivel de 23,3 milioane lei.

Activitatea de tranzacţionare cu acţiuni pe pieţele BVB a scăzut cu 2% în trimestrul al treilea faţă de perioada similară a anului trecut, până la un nivel de 2,14 miliarde lei, în timp ce de la începutul anului valoarea tranzacţiilor s-a situat cu 4% mai sus decât în perioada ianuarie-septembrie 2015. Segmentul ofertelor a avut un aport important la această evoluţie.

Cheltuielile operaţionale au înregistrat o scădere cu 4% la 9 luni faţă de perioada similară a anului trecut, până la 19,15 milioane lei, în special ca urmare a eficientizării activităţilor de promovare şi marketing, care a avut ca impact diminuarea costurilor aferente. Cheltuielile cu personalul şi indemnizaţiile CA au înregistrat o creştere uşoară de 1%, până la 11,31 milioane lei, iar cheltuielile cu amortizarea s-au situat peste valoarea înregistrată în primele 9 luni ale anului precedent ca urmare a investiţiilor realizate mai cu seamă în prima parte a anului în imobilizări corporale (echipamente) şi necorporale (reînnoire licenţe IT, dezvoltări software realizate in-house).

Profitul operaţional al Grupului BVB a înregistrat o creştere semnificativă de 183% în trimestrul al treilea faţă de perioada similară a anului trecut, până la 2,91 milioane lei, ca urmare a îmbunătăţirii activităţii de tranzacţionare la BVB şi în consecinţă a performanţei segmentului de tranzacţionare.

Cumulat de la începutul anului, profitul operaţional la nivel de grup a urcat cu 78% până la 4,15 milioane lei, iar marja operaţională s-a îmbunătăţit cu 7 procente până la 18%.

În perioada ianuarie-septembrie 2016, rezultatul global al perioadei, care include şi diferenţele din reevaluarea activelor financiare disponibile pentru vânzare care nu sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere, a fost de 4,09 milioane lei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: