25 iunie, 2023

Federația Solidaritatea Sanitară a decis continuarea protestelor şi actualizarea calendarului acestora, greva generală fiind stabilită în 27 iulie.

„Acţiunile de protest aflate în desfăşurare vor fi continuate şi accentuate. La ora actuală, Federaţia Solidaritatea Sanitară are în plină desfăşurare protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), la care au aderat până în acest moment 1.128 de medici„, se menţionează în comunicat.

Dacă se ajunge la demisia din contractele de gărzi suplimentare, mai multe spitale nu vor putea asigura deloc gărzile

În cazul în care sindicaliștii nu vor fi mulțumiți de ceea ce vor obține în cadrul conflictului, demisile din gărzile suplimentare vor deveni efective, situație în acre mai multe spitale că nu vor mai putea acoperi deloc gărzile.


Este și situația de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău, despre care managerul instituţiei, Claudiu Damian, spune că se află într-o situaţie dramatică, dacă aceste demisii vor intra în vigoare. Activitatea din secţii precum Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Chirurgie, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) sau Pediatrie ar putea fi complet paralizată.

„În acest moment, sunt patru medici care au notificat, dar din cunoştinţele mele sunt mult mai mulţi medici din SJU care trimit aceste demisii. Intenţia lor este de a refuza să intre în gărzi după 20 de zile începând cu data de 21 iunie”, a declarat, pentru Agerpres, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Decizia medicilor ar pune Spitalul Judeţean în imposibilitatea de a mai asigura servicii de specialitate sau internări.

„Acest lucru ar duce pentru spital la un impact catastrofal pentru că ar însemna că liniile de gardă nu ar mai fi asigurate şi atunci, implicit, nu vom mai putea asigura un control medical al pacienţilor care se prezintă la SJU. (…) Gândiţi-vă ce ar însemna să nu mai avem gardă la UPU, la Chirurgie, ATI, Obstretică-Ginecologie. Avem în fiecare zi internări pe toate secţiile spitalului … Dacă avem o medie de 150 de prezentări pe zi, să spunem că 40% dintre aceşti pacienţi sunt internaţi, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă nu am mai putea interna. Să ne gândim ce ar însemna să nu mai avem gardă la Pediatrie, unde avem 30 de copii pe zi care se prezintă, vârful este undeva la 80 de prezentări de copii şi dintre aceştia se internează aproximativ 15 copii. Va fi o dramă, din punctul meu de vedere, pentru că nu vom mai putea asigura continuitatea actului medical”, a mai precizat managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

Calendarul protestelor aprobat de Consiliul de Coordonare al Federaţiei


În 29 iunie 2023 are loc lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă.

6 iulie 2023 – pichetarea unităţilor sanitare din ţară.

12 iulie 2023 – un nou miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei.

19 iulie 2023 – greva de avertisment.

27 iulie 2023 – greva generală, cu respectarea reglementării ce impune păstrarea unei treimi din activitatea normală.

(Citește și: „6 din 10 medici români sub 35 de ani intenționează să emigreze – studiu. Specializările cu cel mai ridicat risc„)

Decalogul revendicărilor Solidarității Sanitare

  1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
    1. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
    2. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
    3. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
    4. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
  4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
  6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7. Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
  • Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  • Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  • Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  1. Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
    1. Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
    2. Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  2. Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate
  3. Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

„Refuzul de a nu respecta reprezentativitatea unei federații sindicale este similar cu refuzul de a recunoaște legitimitatea politică a noului guvern, fiind un semn ce anunță riscul domniei bunului plac în actul de guvernare, respectiv al încălcării drepturilor angajaților din Sănătate”, menționează Federația Solidaritatea Sanitară.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: