cursdeguvernare

marți

17 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Petiție semnată de 95 de medici în sprijinul doctoriței de la Suceava acuzată de luare de mită

1 februarie, 2023

Aproximativ 100 din cei 252 de medici angajați la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava au semnat o petiție prin care îi iau apărarea Ancăi Dumitrovici Ababneh (foto), șefa Secției de Oncologie, inculpată pentru luare de mită în formă continuată, relatează Monitorul de Suceava.

Medicii susțin, într-un memoriu depus la dosarul din instanță al colegei lor, că banii și bunurile primite de aceasta nu constituie mită, ci reprezinte „atenții” și „mici gesturi de reconștință din partea pacienților”.

”Un mic gest de recunoștință”

În memoriu, cei 95 de medici de la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava precizează că “eventualele daruri din partea pacienților, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoștință din partea acestora, luând în considerare efortul și seriozitatea depuse în salvarea vieților lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite“.


”Atențiile” către medici sunt o practică uzuală, în pofida faptului că legislația interzice acest aspect, a menționat judecătorul sucevean în încheierea prin care s-a stabilit arestul preventiv la domiciliu al șefei de la Secția de Oncologie a Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou”.

Magistratul se referă nu doar la ignorarea legii de către medici, ci și la atitudinea pacienților, care nici ei nu percep că o mită poate duce la condiționarea actului medical: “Orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistența medicală primită, se expune pe el însuși răspunderii penale pentru infracțiunea de dare de mită“.

Acuzațiile aduse de procurori medicului Anca Dumitrovici Ababneh:

  • Anca Dumitrovici Ababneh este acuzată de numeroase acte de luate de mită, iar procurorii au realizat mai multe înregistrări video în care se vede cum medicul acoperă cu înscrisuri medicale banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.
  • În numai cinci ore de muncă, inculpata a încasată de la 10 pacienți diferite sume de bani (chiar și de numai 50 de lei).

Ce a menționat judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava care a dispus arestarea la domiciliu a Ancăi Dumitrovici Ababneh:

”Fapta concret imputată inculpatei de a fi primit, în mod continuat, bani și alte produse, de la pacienți și aparținătorii acestora, cu ocazia consultațiilor medicale în cabinetul din cadrul ambulatoriul secției Oncologie, are caracter penal, întrunind elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată”.

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut în 2021 un venit anual de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, și de 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (pentru orele de activitate de la clinica privată), ceea ce înseamnă 294.840 de lei, adică 24.570 de lei pe lună (aproape 5.000 de euro).


****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: