duminică

21 aprilie, 2024

8 martie, 2023

Livrările rafinăriilor TotalEnergies au fost suspendate miercuri, producția de energie electrică s-a diminuat și serviciile feroviare au fost întrerupte, ca urmare a grevelor declanșate pentru blocarea planului guvernamental de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Sacii de gunoi au început să se adune la Paris, după ce colectorii de gunoi au intrat în grevă, în timp ce traficul pe partea franceză a Rinului a fost oprit.

Grevele continue miercuri, a șaptea zi de proteste, după ce marți au ieșit în marș pe străzile marilor orașe peste un milion de manifestanți care solicită retragerea proiectului de reformare a sistemului public de pensii.


Șoferii de tren și metrou, muncitorii din rafinării, gunoierii și alții se află și miercuri în grevă, dar acțiunile au o puternică notă feministă, pentru a marca Ziua Internațională a Femeii. Activistele feministe văd reforma pensiilor ca fiind nedreaptă pentru femei, mai ales pentru că spun că ar adânci și mai mult inegalitățile de gen cu care se confruntă în timpul carierei lor.

Mona Lisa și mișcarea feministă

În muzeul Luvru, protestatarii au ocupat pentru scurt timp camera în care este expusă Mona Lisa, scrie Reuters. AP relatează că protestarii erau aproximativ 150 de angajați ai muzeului care au afișat lângă în fața celebrei picturi a lui Leonardo da Vinci, un banner uriaș cu mesajul „NU mai multă muncă” prin care au dorit să-și arate „solidaritate față de lupta femeilor din întreaga lume pentru drepturile lor” și să denunțe impactul planului de pensii asupra femeilor angajate, conform unui comunicat al sindicatului.

Autoritatea feroviară SNCF anunța miercuri dimineața că doar un tren de mare viteză din trei este de așteptat să circule în toată țara. Trenurile către Spania s-au oprit și unele anulări le afectează pe cele care fac legătura cu Marea Britanie și Belgia.

O cincime dintre zboruri au fost anulate pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris și aproximativ o treime pe Aeroportul Orly.


Livrările de combustibil au fost oprite pentru a doua zi consecutiv, pe fondul grevelor de la rafinăriile TotalEnergies și Esso ExxonMobil, conform France24.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: