Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a convocat duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă la Palatul Elysee, pentru a găsi o soluţie după violenţele extreme din ultimele zile de la protestele “vestelor galbene”.

La întâlnirea care va avea loc imediat ce preşedintele se va întoarce de la summitul G20 din Argentina vor participa premierul Edouard Philippe, ministrul de Interne, Christophe Castaner, şi “serviciile competente”.

Sâmbătă seara protestatarii au devastat centraul Parisului. Peste o sută de persoane au fost rănite. Poliţia a reţinut peste 400 de suspecţi.

Capitala Franţei a fost scena celor mai grave violenţe din ultimul deceniu. Protestatari mascaţi au atacat poliţia, au ridicat baricade pe care le-au incendiat, au dat foc la maşini şi la clădiri şi au spart magazine.

Arcul de Triumf a fost de asemenea vandalizat. Monumentul, care adăposteşte mormântul soldatului necunoscut, a fost luat cu asalt de protestatari. Aceştia l-au acoperit cu graffitti şi au provocat distrugeri în interior.

Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, au folosit tunurile cu apă şi au făcut sute de arestări.

Macron a declarat, de la Buenos Aires, că “nu va mai accepta violenţa”. În opinia sa, aceasta “nu are nimic de-a face cu exprimarea unei supărări legitime”, a “vestelor galbene” care au protestat faţă de creşterea accizei la carburanţi şi a puterii de cumpărare scăzute.

“Vinovaţii de aceste violenţe nu vor o schimbare, nu vor nicio îmbunătăţire, ei vor haos. Aceştia vor fi identificaţi şi vor răspunde pentru actele lor în justiţie”, a susţine preşedintele Macron.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a vorbit despre posibilitatea instaurării stării de urgenţă.