vineri

29 martie, 2024

25 mai, 2023

UPDATE 15.40: ”Guvernul României a invitat reprezentanţii sindicatelor din educaţie la o nouă rundă de dialog”, a anunţat, joi, Executivul. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniştrii Educaţiei, Finanţelor, Muncii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria.

Numărul protestatarilor, în timpul deplasării în coloană a fost de aproximativ 15.000, conform sindicaliștilor, iar printre ei se află și numeroși elevi.

Ponderea greviștilor în totalul angajaților din sistem s-a menținut și în a 4-a zi de conflict la aproape 70%, au mai informat liderii mișcării.


UPDATE: Președintele Klaus Iohannis, aflat la Sibiu, a dat o nouă declarație despre greva profesorilor:

„M-am mai exprimat în această chestiune, spre surprinderea unora, şi rămân la opinia mea: solicitările dascălilor sunt întemeiate. Este poate chiar puţin greu de înţeles şi de transmis de ce dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot şi persoana şi cunoştinţele şi dăruirea pentru educarea tinerei generaţii. În acelaşi timp, trebuie să vedem că lucrurile nu pot fi corectate de azi pe mâine. De aceea cred că este nevoie să vedem şi ce se poate face repede şi Guvernul a promis câteva chestiuni care se pot rezolva repede, dar trebuie să vedem şi ce nu se poate face repede, dar există voinţă politică pentru a face aceste lucruri. Atunci negocierile trebuie să se ducă în aşa fel încât să se ajungă la o concluzie comună şi la o agendă. Să ştim exact când şi ce este fezabil să se facă. În mod natural, sindicatele întotdeauna cer foarte mult şi, dacă se poate, cer foarte mulţi bani. Cu toate că e simplu de înţeles – asta e o problemă care nu se poate rezolva instant, dar convingerea mea este  că aceste chestiuni se vor rezolva într-un viitor nu îndepărtat. Nu vreau să spun că într-o jumătate an etc”, a spus șeful statului, citat de News.ro.

UPDATE 14.00: Aproximativ 10.000 de persoane participă la marșul de protest al angajaților din Educație.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a anunțat un protest în fața Palatului Cotroceni, organizat săptămâna viitoare.


UPDATE: Marcel Ciolacu, fluierat de profesori, la Buzău

Peste 900 de cadre didactice ai participat joi la unul dintre cele mai ample proteste desfăşurate în ultimii ani în faţa Prefecturii Buzău. Protestatarii s-au deplasat la Cimitirul Eroilor, unde liderul PSD Marcel Ciolacu participa la un eveniment. Discursul liderului PSD la evenimentul solemn a fost perturbat de către sindicaliştii care au scandat întruna, au fluierat, şi au suflat din vuvuzele, relatează News.ro.

La plecare, protestatarii l-au huiduit și au strigat sloganuri: „demnitate, nu vrem pomană, nu suntem cerșetori, noi v-am educat”, scrie Agerpres.

La Cluj Napoca, manifestanții au blocat traficul, iar la vederea unei maşini oficiale a Prefecturii Cluj, au sărit cu pancartele şi au scandat ,,Hoţii”. Deşi protestul a fost autorizat o oră, dascălii au rămas în stradă mai mult timp.

*****

Știrea inițială:

”Miile de colegi veniţi din Bucureşti şi din ţară spun un NU hotărât ofertei” Guvernului, a declarat joi Marius Nistor, liderul federației Spiru Haret. Oferta este jignitoare, greva continuă, a adăugat acesta. Anunțul a fost făcut, din mijlocul a aproape 4.000 de cadre dicatice și personal auxiliar prezenți în Piaţa Victoriei, la ora 12.00, fixată ca deadline pentru răspunsul așteptat de Executiv la ultima sa ofertă.

Potrivit sindicaliştilor, greva nu mai este legată în acest moment doar de revendicări salariale. ”Este o grevă pentru demnitate, pentru statutul social al celor care lucrează în sistemul de învăţămâmt, este o grevă pentru respect”, a explicat Marius Nistor.

În mod simbolic, liderii de sindicat și protestarii au aruncat pe asfalt câte un pix, pentru guvernanții ce nu găsesc soluții la criza din Educație.

Mitinguri similare sunt organizate în mai multe localități, pentru ca răspunsul greviștilor să fie evident și ca autoritățile să nu invoce disensiuni în interiorul mișcării.

Neprogramat, sindicaliștii au plecat în marș, din fața Palatului Victoria, spre Palatul Parlamentului.

Ultima ofertă a Guvernului

„Nu poate fi vorba de niciun fel de creștere salarială” și nici nu pot fi majorate sporurile, a declarat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, la finalul ultimei runde de negocieri, purtată miercuri seara, la sediul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Reprezentanții executivului au plusat însă cu o ofertă suplimentară, la care greviștii au promis că vor răspunde joi dimineața, după consultarea membrilor de sindicat.

Ceea ce oferă în plus Guvernul este un card de 2.500 de lei, sumă livrată în două tranșe și care poate fi cheltuită pentru dezvoltare profesională și evoluție în carieră, achiziționarea de materiale didactice și auxiliare didactice și curriculare necesare procesului instructiv-educativ.

”Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a arătat el.

Ce spun greviștii

Bazele discuției, însă, în ceea ce privește sindicatele, sunt altele, după cum explica marți președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor: „În pachetul legislativ, proiectul legii învățământului preuniversitar ar fi trebuit să cuprindă, în cazul debutantului, un salariu mediu brut pe economie. Se poate discuta de o creștere salarială până la apariția legii salarizării unitare, care să acopere rata inflației. Le-am spus tranșant, cel puțin 4.000 de lei”.

Revendicarea principală a greviștilor viza exact majorările salariale care să urce salariul debutanților la 4.000 de lei și pe cele ale cadrelor didactice aflate la final de carieră, la 7.000 de lei.

Educația, declarată prioritatea Guvernului Ciolacu

Marian Neacșu a mai anunțat că în programul de guvernare, aflat în proces de elaborare, Educația va fi declarată prioritatea numărul. de asemenea, cadrele didactice vor fi prima categorie pentru care se va discuta noua grilă de salarizare, începând cu 15 iulie, în cadrul procesului de pregătire a unei noi legi de salarizare în sistemul public.

Sindicaliștii au explicat însă deja, după întâlnirea de luni cu premierul Nicolae Ciucă, că acest lucru nu prezintă nicio garanție.

Scepticismul profesorilor este de înțeles, întrucât, în 2008, toate partidele au semnat un Pact pentru Educație ce nu a fost niciodată respectat.

Câteva dintre prevederile celebrului Pact:

  • Asigurarea în perioda 2008-2013 a unui minim de 6% din PIB pentru educaţie, pentru a o aşeza pe o temelie solidă, pe durată medie şi lungă. Garantăm familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba în funcţie de anotimp şi că acesta va fi finanţat constant în funcţie de obiective clare şi asumate transparent.
  • Definirea unor zone de educaţie prioritară, pentru a depăşi decalajul care separă în mod dramatic mediul rural de cel urban sau diferite categorii de cetăţeni români. Principiul solidarităţîi impune societăţii un efort suplimentar acolo unde există diferenţieri, discriminări sau decalaje care tind să-i excludă, să-i marginalizeze, să-i dezavantajeze pe unii dintre semenii noştri. Indiferent de originea etnică, de locul în care s-au născut, de resursele de care dispun familiile din care provin, elevii şi studenţii români trebuie să beneficieze de aceleaşi oportunităţi de formare. Şcoala a creat şi trebuie să creeze în continuare egalitate civică şi şanse egale, şi nicidecum discriminare. Acest principiu va fi aplicat în toate comunităţile, inclusiv în cele dominate numeric de minorităţi etnice.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: