joi

20 iunie, 2024

20 martie, 2024

Organismul de supraveghere a concurenței din Franța a anunțat miercuri că a amendat compania Alphabet Google cu 250 de milioane de euro pentru încălcarea legilor UE privind proprietatea intelectuală în relația cu publisherii, invocând problemele legate de servicul de Inteligență Artificială al companiei, scrie Reuters.

Organismul de supraveghere a spus că chatbot-ul Google, bazat pe inteligență artificială, Bard, rebrenduit sub numele Gemini, a fost instruit utilizând conținut de la editori și agenții de presă, fără a avea acceptul acestora.

Google a promis să nu conteste acuzațiile în cadrul procedurilor de reglementare, a spus organul de supraveghere, adăugând că compania a propus, de asemenea, o serie de măsuri de remediere a anumitor deficiențe.


Google a declarat că a acceptat acordul „pentru că este timpul să trecem mai departe”, adăugând că „dorim să ne concentrăm pe obiectivul mai important al abordărilor durabile de a oferi oamenilor un conținut de calitate și de a lucra constructiv cu editorii francezi”.

Compania a spus că amenda este disproporționată și că reglementatorul nu a luat în considerare suficient eforturile sale „într-un mediu în care este foarte greu să stabilim o direcție, deoarece nu putem prezice din ce parte va bate vântul”.

Amenda este legată de o dispută privind drepturile de autor din Franța privind conținutul online, într-un proces declanșat de plângerile unora dintre cele mai mari organizații de știri ale țării, inclusiv Agence France Presse (AFP).

Disputa părea să fi fost soluționată în 2022, când gigantul tehnologic american a renunțat la recursul împotriva unei amenzi inițiale de 500 de milioane de euro dată la sfârșitul unei investigații majore desfășurate de Autorite de la Concurrence.


Dar, în declarația de miercuri, organul de reglementare a spus că Google a încălcat termenii a patru din șapte angajamente convenite în acord, inclusiv desfășurarea negocierilor cu editorii cu bună-credință și furnizarea de informații transparente.

Autoritatea a citat în special chatbot-ul AI al Google, Bard, lansat în 2023, despre care a spus că a fost instruit pe date de la instituții media și agenții de presă nespecificate, fără ca compania să le informeze pe acestea sau pe autoritatea de reglementare.

„Ulterior, Google a legat utilizarea conținutului în cauză de către serviciul său de inteligență artificială de afișarea conținutului protejat”, a spus organul de supraveghere, adăugând că, prin aceasta, Google a împiedicat capacitatea editorilor și agențiilor de presă de a negocia prețuri corecte.

Amenda vine pe măsură ce mulți editori, scriitori și redacții încearcă să limiteze colectarea automată a datelor de către serviciile AI a conținutului lor online, fără consimțământul lor pentru o compensație financiară echitabilă.

În 2023, New York Times i-a dat în judecată pe rivalii Google Microsoft și OpenAI, creatorul popularei platforme de inteligență artificială ChatGPT, acuzându-i că folosesc milioane de articole ale ziarului fără permisiunea pentru a ajuta la învațarea chatboților.

„Noi – și alții – avem nevoie de mai multă claritate cu privire cui plătim și pentru ce”, a spus Google.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: