duminică

4 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 martie, 2023

Inteligența artificială (IA) ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă, arată un raport al băncii de investiții Goldman Sachs citat de BBC.

Chiar dacă ar putea înlocui un sfert din sarcinile de lucru în SUA și Europa, IA poate genera alte noi locuri de muncă și un boom de productivitate care ar putea crește valoarea anuală totală a bunurilor și serviciilor produse la nivel global cu 7%.

Inteligența Artificială generativă, capabilă să creeze conținut care nu se poate distinge de munca umană, este „un progres major”, se spune în raport.

Guvernul britanic încearcă să liniștească angajații


Guvernul de la Londra – dornic să promoveze investițiile în IA în Marea Britanie, despre care spune că „în cele din urmă va stimula productivitatea în întreaga economie” – încercă să liniștească publicul cu privire la impactul IA.

„Vrem să ne asigurăm că inteligența artificială completează modul în care lucrăm în Regatul Unit, nu îl perturbă – îmbunătățind locurile de muncă, mai degrabă decât să le eliminăm”, afirmă după bublicarea raportului secretarul pentru Tehnologie Michelle Donelan.

(Citiți și: ”AI – ChatGPT: cod roșu la Google și schimbarea din temelii a pieței muncii în IT”)

Raportul Goldman Sachs notează că impactul IA va varia în diferite sectoare: 46% din sarcinile din administrație și 44% din profesiile juridice ar putea fi automatizate, dar doar 6% din construcții 4% din întreținere.

BBC News a raportat anterior despre îngrijorarea unor artiști, că generatorii de imagini AI ar putea afecta perspectivele lor de angajare.

Experții spun că pericolul iminent este cel al reducerii salariilor


„Singurul lucru de care sunt sigur este că nu există nicio modalitate de a ști câte locuri de muncă vor fi înlocuite de IA generativă”, a declarat Carl Benedikt Frey, de la Universitatea Oxford, pentru BBC News.

„Ceea ce face ChatGPT, de exemplu, este să permită mai multor persoane cu abilități medii de scriere să producă eseuri și articole. Jurnaliştii se vor confrunta, prin urmare, cu mai multă concurenţă, ceea ce ar duce la scăderea salariilor, dacă nu vedem o creştere foarte semnificativă a cererii pentru o astfel de muncă.

Luați în considerare ce s-a întâmplat după introducerea tehnologiei GPS și a platformelor precum Uber. Dintr-o dată, cunoașterea tuturor străzilor din Londra a avut o valoare mult mai mică, astfel șoferii de taxi au experimentat reduceri de salarii. Reducerile au fost de aproximativ 10%, conform cercetărilor noastre. Deci, rezultatul apariției de noi tehnolohgii a fost tradus prin salarii mai mici, nu mai puțini șoferi. În următorii câțiva ani, IA generativă va avea probabil efecte similare asupra unui set mai larg de sarcini creative”, argumentează Carl Benedikt Frey.

Impactul pe termen lung al inteligenței artificiale este însă incert, consideră Torsten Bell, director executiv al think tank-ului Resolution Foundation.

„Toate previziunile ferme ar trebui luate cu precauție. Adevărul e că nu știm cum va evolua tehnologia sau cum o vor integra firmele în modul în care funcționează. Asta nu înseamnă că inteligența artificială nu va perturba modul în care lucrăm, dar ar trebui să ne concentrăm și pe potențialele câștiguri ale standardelor de muncă – o productivitate mai mare și servicii mai ieftin de administrat – precum și pe riscul de a rămâne în urmă dacă alte firme și economii se adaptează mai bine la schimbările tehnologice.”

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: