Curtea Europeană de Conturi (CEC) va realiza primul audit privitor la modul în care finanțarea europeană contribuie la transformarea Europei într-un lider global în materie de inteligență artificială (IA).
Tehnologia IA este încă puțin integrată de companiile europene, iar România se remarcă la acest capitol ca țara cu cea mai mică pondere a companiilor care utilizează IA – doar 1% din firme folosesc această tehnologie, conform. Pe locul 2 se află câteva state est-europene, printre care și Bulgaria și Polonia, cu un procent mult mai mare decât cel înregistrat de România – 3%.
Auditorii cec vor examina dacă planurile Comisiei Europene și măsurile financiare ale acesteia sunt de natură să poziționeze UE ca lider mondial în IA, anunță instituția, într-un comunicat intitulat „Inteligența artificială intră pe radarul Curții de Conturi Europene”.
Inteligența artificială este esențială pentru tranziția digitală a UE, pentru politica industrială a acesteia și pentru autonomia sa strategică. Revoluția este în curs, dar Europa se află deocamdată în urmă în ceea ce privește aspecte importante, precum finanțarea.
În 2014-2027 UE a alocat în total de la buget 10 miliarde de euro pentru AI, iar cel puțin 20% din cele 724 de miliarde de euro ale fondului de redresare post-pandemie vor finanța tranziția digitală a blocului.
Totuși, în 2021, mai puțin de 10% din companiile din UE utilizau AI, conform ECA. Danemarca folosește cel mai mult AI, cu aproape un sfert din firme utilizând-o, în vreme ce în România numai 1% din firme o folosesc, conform ECA.
Statistica:
- Se estimează că, în UE, valoarea investițiilor în IA reprezintă jumătate din suma investită în SUA
- IA era utilizată în 2021 în mai puțin de o întreprindere din 10 în UE (8 %), cu diferențe mari de la o țară UE la alta
- În timp ce, în Danemarca, aproape o întreprindere din 4 utiliza IA (24 %), acest procent era de peste 15 % în Portugalia (17 %) și în Finlanda (16 %), dar scădea sub 5 % în Republica Cehă, Grecia, Letonia și Lituania (toate cu 4 %), în Bulgaria, Estonia, Cipru, Ungaria și Polonia (toate cu 3 %) și în România (1 %).
„Inteligența artificială va aduce, fără îndoială, numeroase beneficii într-o gamă largă de sectoare”, a declarat Mihails Kozlovs, membrul Curții care va conduce auditul, „iar miza pentru competitivitatea europeană este prea mare ca să ne putem permite să eșuăm. Auditul nostru va stabili dacă se depun suficiente eforturi pentru ca Europa să nu rateze un moment de cotitură în această revoluție tehnologică majoră”, a spus oficialul european.
China,
În acest moment, Statele Unite și China sunt principalele forțe care-și dispută dominația în domeniul inteligenței artificiale. Pe baza statisticilor pare că dezvoltarea inteligenței artificiale în China a atins un punct critic. China conduce cu încredere noua cercetare fundamentală a inteligenței artificiale. Totuși, în ceea ce privește numărul și calitatea specialiștilor IA („AI Talents”) și numărul de companii implicate în crearea de forme de IA, China este încă în urmă în urma principalului său rival, și anume Statele Unite.
UE, în urma SUA și a Chinei
China, Uniunea Europeană și Statele Unite sunt principalii competitori pentru leadership-ul la nivel global în domeniul AI. Rezultatul acestei curse va afecta viitoarea producție economică a celor trei țări și competitivitatea lor, dar și superioritatea militară.
SUA conduc în domeniul, urmate de China, marcând punctaje maxime la patru, respectiv doi indicatori utilizați pentru măsura avansul. UE nu conduce la nicio c ategorie, dar se apropie de SUA în ceea ce privește categoria de specialiști încadrați ca talente.
Dintr-un total de maxim posibil de 100 de puncte, SUA conduce cu 44,2 puncte, urmate de China (cu 32,3 puncte) și Uniunea Europeană (23,5 puncte).
Unde se remarcă totuși UE:
În 2017, UE conducea în rândul celor trei, cu un număr de 5.787 cercetători în domeniu, comparativ cu 5.128 în SUA și doar 977 în China (sub Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Spania).
***