joi

2 mai, 2024

15 aprilie, 2022

În goana europeană generală pentru înlocuirea gazelor rusești, Grecia își propune să accelereze explorarea rezervelor recuperabile, estimate la peste 600 de miliarde de metri cubi, potrivit declarației directorului general al organismului național pentru hidrocarburi.

„Estimările noastre privind volumul (rezervelor) în acest moment spun că 85% din rezervele totale provizorii sunt de fapt gaze naturale. Evaluările preliminare ale ţintelor sugerează mai mult de 600 de miliarde de metri cubi de recuperabile”, a declarat Aristofanis Stefatos, într-un interviu pentru Reuters.

Importul Greciei de gaze rusești acoperă aproape 40% din consumul său anual de energie de aproximativ 6 miliarde de metri cubi.


Amplificarea scumpirii gazelor şi temerile legate de livrările de gaze, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, au determinat guvernul grec să se angajeze să accelereze căutarea de gaze în şase perimetre din vestul Greciei şi în largul insulei Creta.

Primele cercetări seismice vor fi gata anul viitor

Grecia îşi propune să încheie o primă rundă a tuturor cercetărilor seismice până în martie 2023. Colectarea datelor seismice prin intermediul navelor de sondaj este un pas cheie în explorarea gazelor, pentru a identifica rezervele potenţiale.

Un consorţiu format din TotalEnergies, Exxon Mobil şi Hellenic Petroleum, autorizat să exploreze două perimetre în largul Cretei, nu a încheiat încă procesul.

Pe de altă parte grupurile de mediu au contestat o evaluare a autorităţilor cu privire la impactul asupra mediului al explorării gazelor în largul Cretei, spunând că nu a fost inclus impactul cercetărilor seismice asupra mamiferelor marine şi că riscul potenţial al explorării depăşeşte orice beneficii.


Prioritatea Greciei este să caute gaze şi nu petrol, a spus Aristofanis Stefatos: „Acest lucru elimină posibilitatea unei scurgeri de petrol şi minimizează orice riscuri pentru mediu”.

„Sentimentul de urgență”

Și Grecia vorbește (correct politic) despre gazele naturale ca despre o soluție de tranziţie spre sursele regenerabile.

Grecia a produs cantităţi mici de petrol în trecut şi a încercat să-şi exploreze potenţialul de hidrocarburi. Dar campania de trecere la energia verde şi lipsa de voinţă politică i-a blocat planurile de explorare, comentează Reuters.

Acum însă, „ceea ce s-a schimbat este sentimentul de urgență de a continua dezvoltarea sectorului din exploatare a resurselor Greciei”, a spus Aristofanis Stefatos.

„Acum că prețurile și cererea de pe piață au revenit la cote ridicate… avem condițiile de piață pentru o accelerare a tuturor acestor eforturi”, a conmchis oficialul grec.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: