joi

28 martie, 2024

4 aprilie, 2022

Cel mai mare producător român de gaze naturale, Romgaz (SNG), vrea să cumpere gaze naturale lichefiate (GNL) și să rezerve capacitate la terminalul grec de la Alexandropoulis, la doi ani după ce a renunțat să cumpere 20% din acțiunile acestuia.

Romgaz (SNG) vrea să cumpere în general gaze naturale de pe piețele externe, în contextul politicii europene de reducere drastică a importurilor din Rusia. Va cere aprobarea acționarilor, convocați pentru 28 aprilie, să achiziționeze servicii de consultanță juridică și / sau de reprezentare externă – potrivit unui document pregătit pentru adunarea acționarilor SNG.

România nu are terminale de gaze lichefiate, iar cel mai accesibil „punct de livrare” ar fi terminalul din portul grec  Alexandroupolis. Nu este complet accesibil.


Acum doi ani, Romgaz a renunțat să cumpere, așa cum își propusese, 20% din acțiunile companiei Gastrade, care operează și dezvoltă terminalul de la Alexandropoulis. În schimb Bulgartransgaz a cumpărat , dar au întârziat să finalizeze conducta – interconector cu rețeaua din Grecia care duce la terminal.

Bulgarii au promis să acceelereze finalizarea interconectorului abia în contextul crizei energetice europene iscatde de invazia Rusiei în Ucraina.

Istoria răzbună șansele ratate

Lipsa de viziune a strategilor economiei românești i-a făcut să determine Romgaz (SNG) să renunțe, în martie 2020, la achiziția a 20% din acțiunile Gastrade, la câteva luni după ce adunarea acționarilor SNG aprobaseră tranzacția.

Decizia Romgaz a pus Bugartransgaz într-o poziție atât de favorabilă încât Bulgaria aspiră să devină hub regional de gaze, în defavoarea României, care le și produce.


Romgaz ar fi trebuit să dea numai 12,5 milioane de euro pe acțiunile Gastrade și să contribuie cu 12,5 milioane de euro din fonduri proprii la costurile de construcţie, care erau estimate la 370 de milioane de euro, pe durata a 3 ani.

Profitul net al Romgaz (SNG) a fost în 2020 de 1,279 miliarde de lei (264 mil. euro), dar compania ara supusă regimului guvernamental sever de distribuirii aproape integral a profitului în dividende. Statul deține 70 din acțiunile SNG, prin Ministerul Energiei.

Un alt terminal de gaze naturale lichefiate este cel de la Krk, de pe coasta croată a Mării Adriatice, dar în acest caz conectarea cu rețeaua României este practic imposibilă.

Romgaz – mare furnizor, nu numai producător

„Tinând cont de situația geo-politică actuală și de necesitatea identificării unor soluții pentru diversificarea resurselor în scopul asigurării aprovizionării piețelor de gaze naturale din România și din regiune, (…) Romgaz își propune să achiziționeze gaze naturale din surse diversificate, inclusiv din surse de GNL (cu puncte de livrare în România sau în afara României)”, spune documentul citat.

În condițiile în care România este considerată țară neprietenoasă la Kremlin, statul român își propune să suplinească deficitul de ofertă rusească prin intermediul Romgaz, care produce ceva mai puțin de 5 miliarde de metri cubi anual, iar producția este în declin.

În fapt, Romgaz ar putea deveni mai mult decât un mare producător, ci și un mare intermediar pe piață, potrivit listei de servicii de conmsultanță juridică și reprezentare, pentru a căror achiziție cere aprobarea acționarilor.

Astfel, documentul Romgaz spune că serviciile respective „sunt necesare, dar fără a se limita la, realizarea formalităților utile:

  • încheierii unor acorduri cadru de furnizare (Master Supply Agreements) sub umbrela cărora se vor încheia contracte subsecvente pentru stabilirea aspectelor concrete ale tranzacțiilor (cantități, preț, perioade de livrare, etc.), care diferă în funcție de sursă și de furnizor/producător; 
  • încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare gaze naturale;
  • încheierii unor contracte de rezervare capacitate terminale GNL, inclusiv acorduri cadru de utilizare a serviciilor puse la dispoziție de operatorii terminalelor GNL, respectiv:
  • descărcare transport cargo, depozitare temporară, regazeificare;
  • încheierii unor contracte de rezervare capacitate de transport, în alte sisteme de transport decât SNT din România (inclusiv puncte de interconectare)
  • dobândirii de către Romgaz a calității de utilizator de rețea prin certificarea de către autoritățile de reglementare în domeniul energiei din statele în care se solicită această calitate;
  • încheierii unor acorduri cadru pentru utilizarea sistemelor de transport și rezervarea de capacitate”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: