12 iunie, 2023

Cadrele didactice se întorc marți la clasă, după ce liderii celor două federații organizatoare ale protestului – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Spiru Haret – au consultat șefii structurilor locale, care au transmis că majoritatea membrilor doresc suspendarea grevei generale.

“Conform legii, greva poate continua dacă procentul este peste 50 plus 1. Ceea ce ne-au comunicat liderii este că oamenii doresc să intre la ore, e problemă legată de salarii, nu are sens să ne amăgim. Sunt atâtea zile de grevă şi vor să reia cursurile”, a declarat Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Condiția pusă luni dimineața a fost îndeplinită de către Guvern, care a publicat în OUG-urile adoptate promisiunile referitoare la viitoarea grilă de salarizare, la veniturile profesorilor debutanți, la prima anuală și majorările de anul viitor.


Nu toți profesorii sunt mulțumiți de ceea ce s-a obținut în cele trei săptămânii de grevă generală, a recunoscut Simion Hăncescu, președintele FSLI. Din 57 de lideri sindicali din ţară consultaţi, 51 s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei și numai șase au fost împotrivă. Situația este similară la Spiru Haret, unde din 49 de organizaţii trei s-au abţinut în acordarea mandatului de suspendare a conflictului.

De altfel, cei doi președinți de federație au sugerat că s-a obținut mai mult decât s-a cerut inițial. „Așa cum vă amintiti, tot in această sală am anunțat declanșarea grevei generale, pe 22 mai. Am plecat la negocierile cu Guvernul având o listă de revendicări. Prima, să obținem o majorare salarială care să acopere rata inflației pe 2023 și să se elaboreze un act normativ prin care să se garanteze că în noua lege a salarizării salariul unui debutant – salariul mediu brut pe economie”, a explicat Simion Hăncescu, ]n preambului anunțului. suspendării conflictului până la, cel mai devreme, 1 septembrie, termenul stabilit de guvern pentru finalizarea viitoarei legi a salarizării.

Această suspendare reprezintă practic încetarea grevei și închiderea actualului conflict de muncă, potrivit Legii 367 din 2022, Articolul 162 precizează referitor la suspendarea grevelor:

(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporară a grevei. Dacă negocierile eșuează, greva va fi reluată, fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege.


(4) Exceptând situația prevăzută la alin. (3), organizatorii grevei pot amâna declanșarea grevei față de data anunțată sau să o suspende pe o anumită perioadă numai dacă se reia toată procedura de declanșare a conflictelor colective de muncă.

Ce au obținut profesorii, după 3 săptămâni de grevă

  • stabilirea principiului potrivit căruia grila Educație din viitoarea lege a salarizării pornește de la salariul mediu pe economie acordat profesorilor debutanți. Aceștia vor intra de la 1 ianuarie în grila finală a viitoarei legi a salarizării, când vor primii un net de 4.600 de lei.
  • majorarea cu 25%, de la 1 iunie, a salariilor (diferența de la 1.000 de lei acordați deja, prin OUG 53, până la echivalentul a 25%, acolo unde există diferențe; creșterea medie este de 1.300 de lei brut, la profesori, per total – OUG 53 și OUG de luni; în cazul profesorilor aflați la început de carieră, plusul salarial este de 30%, începând cu iunie)
  • acordarea de la 1 ianuarie 2024 a 50% din diferența rămasă până la grila finală de salarizare din viitoarea lege a salarizării, o reglementare ce va fi elaborată până la 1 septembrie.
  • vouchere anuale promise încă de la negocierile de vineri (1.500 de lei net pentru cadrele didactice și didactic auxiliar, 500 de lei pentru personalul nedidactic). Aceste vouchere sau bonusuri sunt finanțate din fonduri europene, iar profesorii pot folosi doar 30% din sumă așa cum doresc, 70% urmând să fie utilizate pentru cursuri de pregătire, echipamente IT, publicații de specialitate necesare formării profesionale.

Impactul măsurilor obținute de profesori în cele 3 săptămâni de grevă generală – 2.9 mld. lei, anul acesta

Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat adoptată la 1 iunie (1.000 de lei brut pentru profesori, începând cu luna iunie).

Bonusurile anuale – 1.500 de lei pentru profesori și cadrele didactice auxialiare, și 500 de lei pentru cadrele nedidactice – au un impact de 2,2 miliarde de lei pe cinci ani (începând de anul acesta și până în 2027, inclusiv).

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Nu mai dati cu trompeta!
    E o mare minciuna la calcule!
    Papagalii au scos o OUG idioata.
    Nu e vorba de transa II.
    Nu e vorba de Acea mie de lei data profesorilor de la 1 iulie .
    Faceti un calcul raportat la grila si o sa vedeti ca se da unasuta lei impozabil.
    Golanii ăștia au livrat o minciuna si liderii de sindcat au pus botul!😵😵😵
    Incercati su simulăți pe cel mai mare salar din sistem.
    Doar cu vrei suta de lei creste noul salariul.
    Mai incet cu pianul pe scari!
    Multumesc ca nu vreti sa ma cenzurati!😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Nu mai dati cu trompeta!
    E o mare minciuna la calcule!
    Papagalii au scos o OUG idioata.
    Nu e vorba de transa II.
    Nu e vorba de Acea mie de lei data profesorilor de la 1 iulie .
    Faceti un calcul raportat la grila si o sa vedeti ca se da unasuta lei impozabil.
    Golanii ăștia au livrat o minciuna si liderii de sindcat au pus botul!😵😵😵
    Incercati su simulăți pe cel mai mare salar din sistem.
    Doar cu vrei suta de lei creste noul salariul.
    Mai incet cu pianul pe scari!
    Multumesc ca nu vreti sa ma cenzurati!😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: