miercuri

24 aprilie, 2024

20 iunie, 2022

Berlinul sprijină Polonia și România în privința adaptării infrastructurii ferate pentru a facilita exportul de cereale ucrainene pe uscat, a declarat, luni ministrul german de externe, Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

„Este clar că, în cele din urmă, cu siguranță nu vom reuși să scoatem toate cerealele (din Ucraina, n.r.), dar dacă chiar reușim să eliberăm o parte din ele, pe diverse rute, atunci acest lucru ne va ajuta să face față provocărilor globale”, a declarat ea, la Luxemburg, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din UE care are loc acolo.

Kievul a recoltat un nivel record de 84 de milioane de tone de cereale în 2021, în creștere față de 65 de milioane de tone în 2020.


Anul acesta, fermierii au semănat 14,2 milioane de hectare de cereale de primăvară, în scădere de la 16,9 milioane de hectare în 2021, din cauza invaziei ruse, potrivit Ministerului Agriculturii din Ucraina.

De la începutul invaziei rusești, Portul Constanţa a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina, a anunțat și președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei de la Kiev, de săptămâna trecută.

Rusia comite o crimă de război prin blocarea exportului a milioane de tone de cereale ucrainene, a declarat luni și șeful politicii externe al Uniunii Europene, Joseph Borrell.

Miniștrii de externe ai UE s-au întâlnit pentru a discuta modalități de găsire a unor rute de transport pentru recolta de cereale, pentru evitarea unei crize alimentare globale.


Ucraina este unul dintre cei mai importanți comercianți de grâu din lume, dar livrările sale de cereale s-au blocat de la invazia rusă și blocarea ulterioară a porturilor. Peste 20 de milioane de tone de cereale se află în prezent în silozuri.

Rusia neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, punând-o pe seama sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, care au condus la o creștere a prețurilor la alimente.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a cerut Rusiei să deschidă rutele de la Marea Neagră, cruciale pentru exportul cantităților mari de cereale ucrainene.

„Este imposibil că milioane de tone de grâu să rămână blocate în Ucraina, în timp ce în restul lumii oamenii să moară de foame”, a declarat el la sosirea la Luxemburg. „Aceasta este o adevărată crimă de război”.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 8 iunie că este datoria Ucrainei să rezolve problemele legate de transporturile de cereale prin deminarea apelor din apropierea porturilor sale de la Marea Neagră.

UE sprijină eforturile Națiunilor Unite de a negocia un acord pentru reluarea exporturilor maritime ale Ucrainei în schimbul facilitării exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, dar această măsură ar avea nevoie de undă verde de la Moscova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: