miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iunie, 2022

Tranzitul cerealelor ucrainene prin Portul Constanța a crescut de patru ori într-o singură lună și, pentru a avea creșteri similare și pe cale ferată, pe Dunăre sau pe cale rutieră, este nevoie de investiții, a spus președintele Klaus Iohannis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, cu ocazia întâlnirii de joi.

„Este o problemă pe care aș putea să o definesc ca fiind în curs de rezolvare. Trebuie să înțelegem de unde am pornit. Schimburile comerciale între România și Ucraina nu au fost foarte intense, iar tranzitul mărfurilor ucrainene prin România a fost, aș putea să spun, chiar foarte redus până acum câteva luni.

„Toate aceste lucruri s-au schimbat foarte repede. Este nevoie de noi linii de logistică, este nevoie de noi puncte de trecere a frontierei și toate acestea sunt în lucru”, a spus Klaus Iohannis ziariștilor.


Președintele român a adăugat, în privința tranzitului grâului din Ucraina la Portul Constanța, că „am avut doar în ultima lună de zile o creștere a acestui tranzit cu 400%, deci de patru ori mai mult! Este ceva impresionant, dar, până când reușim să avem aceeași creștere și pe cale rutieră, pe Dunăre, pe cale ferată, este evident că e nevoie de investiții”.

„Am discutat și astăzi cu președintele Zelenski aceste chestiuni și vom lucra în continuare la ameliorarea acestor situații”, a declarat Klaus Iohannis la conferința de presă, potrivit Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. 

Cei patru lideri europeni au mers și la Irpin, un oraș din apropierea capitalei, distrus de atacurile rușilor, după care s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: