marți

16 iulie, 2024

27 septembrie, 2023

Germania intenționează să înjumătățească anul viitor valoarea ajutorului federal alocat statelor pentru acoperirea costurilor de acceptare și integrare a refugiaților, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, conform Reuters.

Guvernul federal va reduce costurile pentru refugiați la 1,25 miliarde de euro, începând cu 2024, de la 3,75 miliarde de euro în acest an, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de Finanțe.

De la invazia rusă la scară largă, Germania a primit peste un milion de refugiați din Ucraina, iar susținerea acestora reprezintă o povară grea pentru orașele și municipalitățile țării, 16 state cerând creșterea finanțării federale pentru a acoperi costurile refugiaților anul viitor.

Polonia nu mai este prima alegere a ucrainenilor, în pofida afinităților culturale


Polonia se confruntă cu un exod al refugiaților ucraineni, care aleg Germania, o țară unde au salarii mai mari și beneficii guvernamentale substanțial mai mari, potrivit unui nou raport recent al Varșoviei, citat de Euronews.

Refugiații nu sunt migranți economici, însă aleg tot mulți să intre pe piața muncii din țara gazdă, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă.

Unde aleg să locuiască are deja un impact asupra piețelor forței de muncă din statele membre, în condițiile în care multe țări fiind disperate după muncitori și se confruntă cu un declin demografic din cauza natalității scăzute.

Polonia nu mai este prima lor alegere, a declarat Michalina Sielewicz, director la EWL, o agenție de ocupare a forței de muncă ce a efectuat cercetarea împreună cu Centrul pentru Studii Est-Europene din cadrul Universității din Varșovia. „Ar trebui să fim îngrijorați”, a spus ea.

Din Polonia în Germania


În primele luni de război, Polonia a găzduit mai mulți refugiați ucraineni decât orice altă țară.

Situația s-a schimbat, însă. Potrivit statisticilor UE, în Germania erau înregistrați la sfârșitul lunii iunie 1,1 milioane de cetățeni ucraineni, față de 975.000 în Polonia. Aceasta înseamnă o scădere de peste 350.000 în Polonia, comparativ cu august 2022, în timp ce numărul a crescut cu peste 410.000 în Germania.

Din cei 350.000 care au plecat din Polonia, 150.000 au plecat în Germania, potrivit raportului, intitulat „Din Polonia în Germania. Noi tendințe în migrația refugiaților ucraineni.”

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: