6 septembrie, 2023

Bugetul Germaniei pe 2024 este doar primul pas spre necesara normalizare a politicii fiscale, a declarat marţi ministrul german de Finanţe, Christian Lindner (foto), la prezentarea în Parlament a proiectului de buget pe 2024 şi a planurilor financiare până în 2027.

Săptămâna aceasta, Parlamentul german dezbate proiectul de buget pe 2024 şi planurile financiare până în 2027. Termenul limită pentru luarea unei decizii privind bugetul este 1 decembrie. Până atunci, proiectul va fi probabil modificat semnificativ, în funcție de evoluțiile economice.

„Trebuie să recunoaştem noile noastre realităţi fiscale. Trebuie să ne reorientăm”, a spus oficialul german, citat de Reuters.


Cea mai mare putere economică europeană vrea să diminueze cheltuielile publice, care au crescut ca răspuns la pandemie şi la războiul din Ucraina. „Nu putem rezolva toate problemele cu bani publici”, a adăugat Lindner, care intenționează revenirea la „frâna datoriei”, inclusă în Constituţia Germaniei, prin care deficitul bugetar structural este limitat la 0,35% din PIB.

Parlamentul german a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 – 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina.

Proiectul de buget prevede o nouă datorie netă de 16,6 miliarde de euro (17,82 miliarde de dolari) pentru 2024, cu cheltuieli de 445,7 miliarde de euro, în scădere de la 476,3 miliarde estimate pentru 2023.

„Mesajul este, prin urmare, clar: pur și simplu nu ne putem permite să obținem noi datorii fără limită; ar fi imposibil de finanțat”, a spus Lindner.

Trebuie să schimbăm cursul acum, pentru că se apropie un iceberg


Ministrul a avertizat că negocierile bugetare vor deveni mai dure începând cu 2028, când Berlinul se va confrunta cu sarcini suplimentare, precum rambursarea datoriilor din perioada pandemiei și a fondurilor Uniunii Europene, obligații ce nu sunt luate în considerare în planul financiar pe termen mediu, 2024-2027.

„În spatele liniei de orizont, care nu este încă vizibilă pentru noi, se apropie un iceberg”, a atenționat  el. „Trebuie să schimbăm cursul acum, pentru că icebergul nu și-l va schimba”.

Ministerul de Finanțe prognozează un deficit bugetar de aproximativ cinci miliarde de euro pe an, între 2025 și 2027, la care se vor adăuga ulterior rambursările datoriilor pandemice în valoare de 12 miliarde de euro pe an. În 2031 vor fi scadente și rambursările din Fondul de Stabilizare Economică.

În plus, guvernul german s-a angajat să respecte obiectivul de cheltuieli NATO, de 2% din PIB anual. Acest lucru se va realiza până în 2027, cu ajutorul fondului special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor armate germane. În 2027, însă, fondul va fi probabil complet epuizat, a spus Lindner. „Prin urmare, din 2028 încolo, va fi nevoie de fonduri considerabile în bugetul de bază pentru a ne conforma obiectivului”, de zeci de miliarde de euro, a spus Lindner.

Ministrul Finanțelor a respins îngrijorările unor analiști care se tem că frâna privind deficitul va afecta investiții. „Frâna datoriei nu este o frână a investițiilor, dar ne obligă să stabilim priorități”, a explicat Lindner.

Planul bugetar prevede 54,2 miliarde de euro în investiții în 2024, în creștere de la 38 de miliarde de euro în 2019, înainte de începerea crizei, și o creștere treptată a acestora până la 57,2 miliarde euro, în 2027.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: