luni

29 aprilie, 2024

22 august, 2023

Cehia a modificat regimul prestațiilor sociale de care beneficiază refugiații ucraineni, ceea ce a dus la reducerea cu o treime a cheltuielilor implicate de găzduirea acestor persoane care au fugit din calea războiului.

În iunie 2023, statul a cheltuit aproape 71 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și granturi de solidaritate, sumele fiind reduse la aproximativ 46 de milioane de euro, în iulie. Economiile sunt legate de așa-numita lege Lex Ucraina, care a revizuit prestațiile pentru refugiați și a intrat în vigoare în iulie.

Măsura a fost luată în contextul discuțiilor despre consolidarea finanțelor publice și a măsurile de austeritate, scrie Euractiv

A treia țară de destinație din UE pentru refugiații din Ucraina


Aproape 4,07 milioane de persoane care au părăsit Ucraina din cauza invaziei ruse aveau statut de protecție temporară în UE la sfârșitul lunii iunie. 349.140 dintre aceștia locuiau în Republica Cehă, fiind a treia cea mai accesată destinație pentru refugiații ucraineni, după Germania (1.133.420) și Polonia (977.740).

Raportat la populație, însă, Cehia găzduiește cel mai mare număr de persoane cu statut de protecție temporară din toate statele UE (32,2 la 1.000 de locuitori ,la sfârșitul lunii iunie), urmată de Polonia (26,6), Estonia (25,8), Bulgaria (24,9). ) și Lituania (24,7), comparativ cu media UE de 9,1 ucraineni la 1.000 de locuitori.

Conform agenției de cercetare PAQ, șapte din zece refugiați ucraineni din Republica Cehă trăiesc sub pragul sărăciei, deși 67% din refugiații adulți au locuri de muncă, față de 45% în urmă cu un an, scrie BrnoDaily.

Două treimi din lucrătorii ucraineni din Cehia câștigă mai puțin de 150 koruna (6,25 euro) pe oră după impozitare, iar aproape trei cincimi dine ucrainenii angajați au locuri de muncă ce nu corespund nivelului lor de calificare.


Aproximativ 56% din populația cehă susține în continuare șederea refugiaților ucraineni în țară.

Măsura a determinat unii ucraineni să plece sau să se angajeze

Ministrul Muncii ceh, Marian Jurečka (KDU-ČSL, PPE), confirmă că schimbarea condițiilor a dus la o scădere semnificativă a cheltuielilor. Potrivit acestuia, unii refugiați chiar au părăsit țara și s-au întors în Ucraina. Alții au decis să-și găsească un loc de muncă în Cehia pentru a-și putea acoperi nevoile.

„Evident, acest lucru a avut și un impact asupra ocupării forței de muncă, care este în continuare în creștere”, a spus Jurečka, citat de Seznam Zprávy.

În prezent, în Cehia sunt înregistrați 325.742 de refugiați ucraineni cu protecție temporară, ceea ce o face una dintre țările europene care găzduiește cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor. Potrivit Biroului Ceh al Muncii, aproape 110.000 de refugiați cu protecție temporară lucrau în iulie.

Conform publicației BrnoDaily, aproximativ 110.000 de refugiați ucraineni ce locuiesc în Cehia erau angajați, în luna iulie, în această cu deficit mare de forță de lucru.

În România s-au refugiat aproape 100.000 de ucraineni, date valabile la începutul lunii acesteia, dintre care 6.850 s-au angajat. Cei mai mulţi, 1.390, lucrează în industria prelucrătoare, iar 1.215 în construcţii. Alţi 815 sunt angajaţi în hoteluri şi restaurante, iar 747 în domeniul comerţului.

Reamintim că aproape 90% din ucrainenii adăpostiți în UE sunt femei.

(Citește și: „Profilul refugiaților ucraineni: o treime dintre ei se află în Rusia. Vârsta medie a celor ajunși în ECE – 45 ani„)

Ce beneficii acordă Cehia

Începând cu luna iulie, în Cehia se acordă următoarele beneficii pentru refugiații ucraineni:

  • persoanele cazate în apartamente înregistrate primesc ajutoare pentru locuință în valoare de 125 euro pe lună
  • ajutor umanitar în funcție de vulnerabilitatea lor
  • copiii, studenții și seniorii au dreptul la un sprijin mai mare, în jur de 200 euro pe lună, în timp ce alții primesc aproximativ 130 euro
  • persoanele cu dizabilități beneficiază de prestații suplimentare.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: