duminică

14 iulie, 2024

2 ianuarie, 2023

Germania a preluat de la 1 ianuarie comanda forței militare cu cea mai înaltă pregătire a NATO, mii de trupe fiind gata să fie dislocate în doar câteva zile, potrivit unui comunicat al Alianței Nord-Atlantice.

Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO a fost creată în 2014 în cadrul Forței de răspuns consolidate a NATO, în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a crizelor din Orientul Mijlociu. Germania preia comanda de la Franța, care a condus forța în 2022.

Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO a fost creată în 2014 în cadrul unei Forțe de răspuns NATO consolidate, în urma anexării ilegale a Crimeei de către Rusia și a crizelor din Orientul Mijlociu. Germania preia comanda de la Franța, care a condus forța în 2022. Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie anul trecut, NATO a desfășurat elemente ale VJTF în România în prima misiune de apărare colectivă.


„Germania este un aliat important și mulțumim Germaniei pentru că va conduce VJTF în 2023”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. VJTF este primul răspuns al NATO și o parte cheie a apărării noastre colective. Leadership-ul Germaniei este o demonstrație puternică a angajamentului și a capacităților sale”, a mai spus Lungescu.

VJTF este elementul cu cea mai mare pregătire a Forței de răspuns a NATO. Conducerea și membrii VJTF se rotesc anual între Aliați. În 2023, forțele terestre ale VJTF vor cuprinde aproximativ 11.500 de soldați, cu Panzergrenadierbrigade 37 în centrul acestora.

În total, nouă Aliați NATO (Belgia, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Slovenia) vor contribui. Printre unitățile majore se numără Panzerbataillon 393 din Germania, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 și Transporthubschrauberregiment 30. Pentru prima dată, Germania conduce, de asemenea, comandamentul desemnat al forțelor speciale de VJTF.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: