joi

11 iulie, 2024

20 decembrie, 2022

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, pe omologul din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal.

Cei doi șefi de stat au vizitat Batalionul 1 Instrucţie „Olt” din Caracal, ei mulțumind reciproc militarilor aliați din cadrul NATO și vorbind despre nevoia de unitate și securitate pe flancul estic.

Portugalia participă la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.


”Prezența dumneavoastră și a militarilor portughezi are o însemnătate deosebită, inclusiv în domeniul Apărării pe care îl vom dezvolta în continuare. Suntem recunoscători că Portugalia reconfirmă unitatea aliaților și speranța ca alianța noastră trebuie să fie și mai puternică. Vă mulțumesc domnule președinte, pentru prezența militarilor portughezi și excelenta colaborare”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Administraţia Prezidenţială a arătat că agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.

De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale.

Se va discuta şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.


Cei doi preşedinţi vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, respectiv, partenerii din Balcanii de Vest.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: